Volledig scherm
Kaartje met de supermarkten in Zwolle die op zondag open willen © Local Focus

Supermarkten Zwolle willen op zondag open zijn tot zes uur

ZWOLLE - Een groot deel van de Zwolse supermarkten is niet tevreden met de nieuwe coalitieafspraak om de zondagopenstelling vrij te geven. Ze willen wel allemaal open zijn op zondag, maar dan niet tot uiterlijk 17 uur. De superbazen storen zich aan de passage in het collegevoorstel dat ze hun winkels straks op zondag op dit tijdstip moeten sluiten

In een brief aan de Zwolse gemeenteraad doen de ondernemers van de Jumbo's, vestigingen van AH, Lidl, Coop, Boni en Spar hun beklag. Zij stellen dat tussen 16.30 uur en 17.30 uur sprake is van een bezoekpiek. Daarom willen ze de deur tot 18 uur open houden. Ze zijn wel bereid een uur later open te gaan, 14 uur in plaats van de nu door de gemeente voorgestelde openingstijd van 13 uur.

'Sluiten om 17 uur zal zorgen voor veel irritatie aan de voordeur en zeker een uitlooptijd opleveren van 30 minuten. En dat kan toch niet de insteek zijn van de op zich positieve wijziging van de zondagsopening', aldus de ondernemers in de brief. Volgens de supermarkten zit in een sluitingstijd van 18 uur een veel natuurlijker verloop.

"We zien in onze bezoekcijfers dat het de laatste uren altijd drukker is", benadrukt Peter Mulder van de Spar in de Wipstrik. Uit een berekening van de supermarkten blijkt verder dat het rustigste uur in het begin zit, tussen 13 en 14 uur.

Loterij
Op dit moment mogen acht supermarkten in Zwolle op zondag de deuren openen. De coalitie van D66, VVD, PvdA en ChristenUnie wil dit loslaten, zodat alle supers op zondag open kunnen gaan. Ook de oppositiepartijen zijn gelukkig met dit plan. Het huidig roulatiesysteem werd gisteren tijdens de raadsvergadering bestempeld als 'bizarre loterij'.

Of de supers tot 18 uur open mogen, was maandagavond nog niet duidelijk. Verschillende partijen lieten al wel vast doorschemeren geen moeite te hebben met het aanpassen van de openingstijden.

Volledig scherm
Inforgrafic zondagopenstelling supermarkten Zwolle