Volledig scherm
De lege plek van Britt Jurgens © Frans Paalman

Swollwacht wil Lok definitief niet als derde raadslid

ZWOLLE - De Zwolse oppositiepartij Swollwacht wil definitief niet verder met Lammert Lok, tweede op de lijst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De partij vindt dat hij te weinig betrokkenheid getoond heeft om de vrijgekomen zetel van de vanwege ziekte vertrokken Britt Jurgens over te nemen.

Tot dat besluit kwamen raadsleden en partijbestuur in een ingelaste vergadering over de ontstane situatie, afgelopen donderdagavond. "Unaniem", stelt partijleider William Dogger. "Het kan niet zo zijn dat je je als nummer twee op de lijst nooit laat zien en dan nu ineens weer op de stoep staat. Wij willen de teamcohesie niet laten verstoren. We werken met mensen die gepassioneerd en loyaal zijn, die zich 100 procent inzetten voor de stad." En dat hebben burgerraadsleden Silvia Bruggenkamp en Marcel Mulder afgelopen jaren gedaan, wil Dogger maar zeggen. De partij wil dat Bruggenkamp als derde Swollwacht-lid in de gemeenteraad komt. Maar als Lok wil, kan hij de wens van de partij in de wind slaan en eind september gewoon zijn plek claimen als onafhankelijk gemeenteraadslid. Hij is immers de volgende op de kieslijst.

Dat is dan maar zo, vindt Dogger. "Na het gezeur met Britt, willen we dit geen tweede keer." Swollwacht brak begin 2015 met Jurgens vanwege 'stagnerende samenwerking', waardoor de partij nog twee zetels overhield. Omdat Jurgens tijdens de verkiezingen wel op de Swollwacht-lijst stond, valt de zetel terug aan de eerstvolgende van deze partij.

Na het beraad van donderdag besloten Dogger en z'n partijgenoten de boodschap vandaag aan Lok te vertellen. In het stadhuis kwamen ze aan het eind van de middag bij elkaar. Het is nu aan Lok wat hij met 'zijn' zetel doet. Hij was vandaag nog niet bereikbaar om daar uitsluitsel over te geven. Gisteren wilde Lok er ook weinig over kwijt. Hij liet toen wel weten bereid te zijn namens Swollwacht plaats te nemen in de gemeenteraad. Dat is nu onmogelijk geworden.

Lok stond op de Swollwacht lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 tweede achter William Dogger. Op de lijst werd hij door de lokale partij geprezen als een 'ervaren jurist, werkzaam voor diverse overheidsinstanties. Beschikt over een brede deskundigheid op gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht en sociaalzekerheidsrecht'.