Volledig scherm
ANP

't Nachtlampje blijft collecteren in Apeldoorn

APELDOORN -  Collectanten van 't Nachtlampje hebben afgelopen week in Apeldoorn geld ingezameld door kalenders en ansichten aan deuren te verkopen. Mark de Jong van 't Nachtlampje laat aan de Stentor weten daar ook gewoon mee door te gaan.

"We bestaan nog geen jaar, dus een jaarrekening vragen is onredelijk," reageert woordvoerder De Jong van 't Nachtlampje. ,,Hoe kunnen we bewijzen dat we goed bezig zijn als we al van tevoren kritiek krijgen?", vraagt De Jong zich af.

Kritiek
Die kritiek komt onder meer van het Centraal Bureau voor de Fondsenwerving (CBF), na klachten uit het land. Het CBF adviseert geen donaties te geven aan 't Nachtlampje.Woordvoerder Map van der Wilden van het CBF: "We hebben op 7 juni een waarschuwing doen uitgaan voor 't Nachtlampje, omdat de bestuurder van deze stichting geen antwoord kan of wil geven op onze vragen naar de jaarrekening en de verhouding tussen de inkomsten en de uitgaven."

De gemeente Apeldoorn zegt contact op te zullen nemen met de stichting, die geen collectevergunning had aangevraagd in Apeldoorn. Een vergunning is voorgeschreven als je wilt collecteren in Apeldoorn. De gemeente heeft die verplichting opgenomen in de APV.

Rechter
 
t Nachtlampje overweegt de stap naar de rechter.