Volledig scherm
Restaurant Taiwan van Frank Chan (m) stond in de top tien van beste ‘Chinezen’ én op de lijst van de NVWA. „Geen commentaar.” Archieffoto: Frans Paalman

Taiwan, de Zwolse cultchinees, zit in zijn maag met slecht rapport

ZWOLLE - Het Chinese restaurant Taiwan mocht in 2015 dan niet voldoen aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit, voor een beetje Zwollenaar maakt zo'n rapport niet uit. Die laat zich zijn favoriete Aziaat niet afpakken.

De glazen deuren met Chinese inscriptie staan ook op deze maandagavond wagenwijd open, aan de Luttekestraat in Zwolle. Frank Chan heeft het binnen druk met een rits bestellingen: loempia's, eierballen, een maandmenu hier, een portie bami daar. Hij slaat de deur van de keuken open, en loopt vanuit de kokscabine met vriendelijke tred het restaurantgedeelte in. Rode vloerbedekking, zoals dat hoort in een Chinees restaurant, een schaal met kroepoek en een dichtgevouwen Stentor op tafel. De T van Taiwan, het had moeiteloos in het Zwolse ABC dat deze krant zaterdag publiceerde kunnen worden opgenomen. Geroemd immers, onder studenten en andere stedelingen, en niet voor niets pronkt het restaurant op haar website nog altijd met de vierde plaats die het drie jaar terug innam op de landelijke lijst van beste 'Chinezen'.

Weigering
En toch, ondanks dat hij de vriendelijkheid zelve is weigert de vicevoorzitter van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) - 'de grootste brancheorganisatie van het land' - commentaar te geven op de 'zwarte lijst' die uren eerder door RTL naar buiten is gebracht. "Het ligt onder de rechter", klinkt het niettemin opgewekt, waarbij Chan het heeft over het rechtszaak tegen RVO, die besliste dat de commerciële nieuwszender de inspectiegegevens mocht krijgen. "Het proces is niet eerlijk verlopen. Maar meer zeg ik niet."

Uitwerpselen
Ook Taiwan lag in 2015 onder een vergrootglas, maar of het de doorsnee bezoeker die voor een snelle hap komt interesseert? Muizen zouden er toen hebben gelopen, welhaast in polonaise. "Geen commentaar." En etensresten liggen er, stelt het NVWA, met name omdat er verdraaid weinig ruimte tussen 'vloer en onderzijde apparatuur' ligt. Tuurlijk, gaat het NVWA verder met haar ogenschijnlijke kruistocht tegen de Chinese horeca, ook Taiwan heeft haar maatregelen genomen. "Maar nog steeds is het bedrijf niet vrij van muizen, en liggen er op enkele plaatsen op de vloer muizenuitwerpselen", blijkt uit een inspectie van 21 mei 2015. Klapvallen, muizenlokdoosjes en gifkorrels zijn ingezet, maar die laatsten liggen dan weer verspreid over de vloer. Chan wil er niets over zeggen, zegt hij nog maar een keer. Of hij in zijn maag zit het met het rapport over Taiwan? En of hij zich als vicevoorzitter van de VCHO niet verplicht voelt namens zijn achterban te reageren? "Helaas, daar ga ik verder niet op in."

Verbeterpunten
Er zijn ook verbeterpunten zichtbaar, constateert het NVWA in een 'tweede nazorgrapport' van 23 september 2015. De hygiëne wordt daarin beoordeelt als 'ok', en Chan werkt inmiddels met enkele vaste procedures die voldoen aan de norm. Welke dat zijn geeft hij vooralsnog niet prijs, omdat de rechtszaak nog moet dienen. Taiwan blijft niettemin populair, blijkt als een nieuwe gast zijn fiets parkeert. "Ik laat me mijn trouwe Aziaat niet afpakken door een overheidsrapportje", straalt er vanaf.