Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

'Tankdief' niet naar de gevangenis

ZWOLLE - De 55-jarige veteraan Rob D. uit Oldenzaal die twee jaar geleden op Veteranendag een pantservoertuig stal is door de rechtbank van Zwolle veroordeeld tot 20 dagen celstraf. De straf komt overeen met het voorarrest. D. hoeft dus niet de cel in.

D. wilde op Veteranendag met de tank naar Den Haag rijden om daar een statement te maken. Hij wou door het defilé te verstoren aandacht vragen voor 'afgedankte' soldaten. D. stal de YPR-pantservoertuig uit een kazerne in het Drentse Havelte. Hij reed de vluchtstrook van de A28 op, maar voorbij Zwolle liep het mis. Zwarte rook kwam uit de wagen. D. werd uiteindelijk aangehouden op een parkeerplaats bij 't Harde.

Posttraumatische stress
Als militair was hij getuige van het drama in Srebrenica. De man is door posttraumatische stress verminderd toerekeningsvatbaar. D. werd ook veroordeeld voor het mishandelen van zijn vader. Na de diefstal van de YPR ging hij bij hem inwonen. Tijdens een conflict tussen beiden sloeg hij zijn vader op zijn kaak.

De rechtbank hoopt dat D. zich op vrijwillige basis laat behandelden voor zijn posttraumatische stressproblemen. De oud-militair woont nu in een beschermde setting met andere veteranen.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo