Volledig scherm
Het centrum van Zwolle groeit langzaam dicht met terrassen. Foto: Sander Lindenburg

Terrassen winnen terrein in binnenstad

ZWOLLE / DEVENTER / APELDOORN – Het aantal terrassen in de Nederlandse binnensteden groeit. En dat is een goede zaak, want het houdt de steden leefbaar, is de mening van Koninklijke Horeca Nederland. Maar daar mag wel wat tegenover staan, zoals verlaging van de precariorechten, de gemeentelijke belasting die horeca-ondernemers moeten betalen voor het gebruik van stoep en straat. ,,Want horeca is big bussiness voor Nederlandse gemeenten’’, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

Van de drie grote gemeenten in deze regio heeft Zwolle in 2015 het meest verdiend aan de terrassen in de stad: 230.000 euro. Direct gevolgd door Apeldoorn, dat 220.000 euro incasseerde, terwijl Deventer 133.000 euro weg kon schrijven hiervoor in de boeken. Van de honderd terrassen die Zwolle telt komt het meeste geld van horeca-ondernemer Hendrik Karabagias. ,,Ik moet er de gemeente jaarlijks 15.000 euro voor betalen. Best een flink bedrag, als je bedenkt dat je er maar 3 maanden per jaar echt maximaal profijt van hebt en we twee keer per week ons terras grotendeels moeten opruimen omdat er markt is. En ook als er kermis is zorgt dat voor de nodige stress, omdat we dan flink moeten inkrimpen”, zegt de uitbater van onder andere Grand Cafe/Tapasbar Las Rosas nabij de Zwolse Mediamarkt.

Niet hinderen
Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland vindt dat gemeenten meer rekening moeten houden met de belangen van horecabedrijven en ze in ieder geval niet moeten hinderen in hun exploitatie. ,,De trend van meer terrassen is duidelijk zichtbaar in Nederland. We hebben er de laatste tijd steeds vaker een discussie over met gemeenten. Onder andere over de toestemming die ze geven aan detailhandel om ook maar met een terras te beginnen omdat het toevallig slechter gaat in die sector. Dan mag een een boekhandel bijvoorbeeld opeens ook een terras neerzetten en broodjes gaan verkopen.”

Leefbaarheid
,,De horeca betaalt een flink bedrag aan de gemeenten, maar levert ook een enorme bijdrage aan de leefbaarheid van binnensteden. De branche zorgt er voor dat het er gezellig blijft, ondanks de leegstand van winkels. Voor ons als Horeca Nederland valt er best te praten over veilligheidsregels of eventueel een uniform terrasmeubilair voor een rustiger straatbeeld, maar de investeringen die daarvoor gedaan moeten worden vraagt wel om een financiële tegemoetkoming van gemeenten”, aldus Prinssen. Zijn organisatie heeft deze week met succes met de gemeente Oisterwijk overeenstemming bereikt over verlaging van de precariorechten.

Terras noodzaak
Karabagias zegt dat terrassen in deze tijd noodzaak zijn. ,,Zelfs als je een kleine kroeg hebt heb je een terras nodig, anders overleef je niet. Mensen willen buiten zitten. Dat komt mede omdat nog zo’n 30% van Nederland rookt en dat kunnen ze doen op het terras. Ik denk dat over een paar jaar binnensteden bestaan uit horeca, culturele instellingen en showrooms. De detailhandel zal de panden alleen nog maar gebruiken om producten te tonen. Het zijn immers dure vierkante meters in de stad en logistiek is het ook niet handig.’’

Investering
De horeca-uitbater wil fors investeren in zijn terras. Onder andere door een geautomatiseerde terras-overkapping, waardoor mensen beschut en droog zitten. ,,Met dekentjes en heaters er bij kun je zo het seizoen aanmerkelijk verlengen, zelfs als het geen 25 graden is. Vorig jaar zaten mensen met kerst hier nog buiten. En met zo’n investering blijven we de concurrentie voor, want je moet natuurlijk wel telkens wat nieuws bedenken. Zo hebben we hier hobbelpaarden op het terras staan, duurdere loungesets van 1800 euro per stuk, een zwembadje voor de kleintjes en gratis water”.