Volledig scherm
© VVD Zwolle

Thom van Campen (26) nieuwe leider VVD Zwolle

ZWOLLE - Thom van Campen (26) wordt per direct fractievoorzitter van de VVD in Zwolle. Hij volgt Aly van der Vegte (60) op, die het niet meer kan combineren met haar werkzaamheden voor haar bedrijf Logis.P in Zwolle.

Rond de afgelopen jaarwisseling begon Van der Vegte zich hardop af te vragen of ze de raadsperiode vol moest maken als fractievoorzitter. Van Campen werd gepolst. "Hij is een politiek dier. Zijn dossiers heeft hij met verve behandeld", prijst ze haar opvolger aan. Ze doet zelf een stap terug en blijft in ieder geval tot de verkiezingen van 2018 'gewoon' raadslid.

Vrouw aan het roer
Daarmee hebben de Zwolse coalitiepartijen ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD overigens ook niet langer allemaal een vrouw aan het roer. Van der Vegte bekleedde de functie sinds 2011, toen René de Heer als fractievoorzitter doorschoof naar een wethouderspost.

Sinds 2009
Van Campen kwam dat jaar voor de VVD in de gemeenteraad. Nu neemt hij de leiding in de vijfkoppige fractie. "Ik kan me voorstellen dat mensen denken: dat is wel een jonge vent, met z'n 26 jaar. Maar sinds 2009 ben ik al betrokken bij de Zwolse VVD-afdeling en sinds 2011 zit ik in de gemeenteraad. De continuïteit in onze partij verandert nu niet ineens doordat ik fractievoorzitter word. Ik kijk ernaar uit. Het is ook niet erg om eens op je bek te gaan, daar leer je van."

De politiek in door 'Fortuyn'
De twintiger, als basisschooljongetje gegrepen door de politiek ten tijde van 'Fortuyn', is sinds mei vorig jaar in het dagelijks leven persoonlijk medewerker van VVD-Tweede Kamerlid Betty de Boer. Van Campen is geboren in Doetinchem. Hij kwam in 2007 naar Zwolle om journalistiek te studeren. Die opleiding rondde hij af, waarna in 2012 een master Internationale betrekkingen volgde in Amsterdam. Van Campen heeft een relatie en houdt zich als hobby bezig met de politiek in het Midden-Oosten.