Volledig scherm
Boudewijn Koops en Corien Feikens in het pas verbouwde Papenstraattheater. Foto Frans Paalman

Thriller in Zwols theater over 'sexting'

ZWOLLE - Zwollenaren Boudewijn Koops en Corien Feikens spelen vanaf volgende week een theatervoorstelling over sexting, het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's, films of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media.

Thirza en Stijn hebben een eerste date na maanden online contact te hebben gehad. De schijnbaar perfecte buitenkant van Thirza wordt door een sextingschandaal uit het verleden beetje bij beetje afgebroken.

Het is in grove lijnen de rode draad van de theatervoorstelling Teun, die Boudewijn Koops (31) en Corien Feikens (27) van TEN Producties uit Zwolle bedachten, schreven en vanaf volgende week gaan spelen.

Schuld
"Ik speel al langer in educatieve voorstellingen", vertelt Feikens. "In de nagesprekken met scholieren kwam telkens weer het thema sexting terug. Ik schrok er iedere keer weer van hoe wijdverbreid dit fenomeen bekend is, maar vooral van hoe erop gereageerd werd. 'Het is gebeurd en het was heel dom van haar om zo'n filmpje of foto te versturen', zeiden de jongeren dan. De schuld wordt daardoor automatisch bij het slachtoffer neergelegd. Terwijl de verspreider van het beeldmateriaal verantwoordelijk is. De meeste jongeren hebben geen idee van de nasleep ervan."

Thriller
En die nasleep krijgt vorm in het theaterstuk wat ze samen met Koops schreef. "Het is een thriller geworden", zegt Feikens. "Enorm spannend, ook om te spelen", vult Koops aan. "Omdat ook die tien jaar ellende waar hij doorheen is gegaan hem heeft aangezet tot het opzetten van deze confrontatie."

Impact
"We willen jongeren ook bewust maken van hun verantwoordelijkheid als ze het gaan delen. Dat dat nog jarenlang impact heeft. Een meisje van mijn vroegere middelbare school overkwam dit ook. Als ik haar nu zie, denk ik nog steeds: 'Jij bent dat meisje van die foto'."

Teun
De voorstelling Teun wordt op zaterdag 27 en zondag 28 augustus voor het eerste gespeeld in het Papenstraatheater in Zwolle. Kaarten zijn te koop via zwolsetheaters.nl