Volledig scherm
De meeste bezwaren werden ingediend tegen de toekenning van huishoudelijke hulp. © Thinkstock

Tóch kans op hulp in huis via gemeente Apeldoorn

APELDOORN - Inwoners van Apeldoorn die zelf schoonmaakhulp in huis moesten regelen en betalen, kunnen zich melden bij de gemeente. Mogelijk krijgen zij dan toch huishoudelijke hulp via de gemeente.

Het is wel de vraag of dit voordeliger is, want voor hulp via de gemeente moet een eigen bijdrage worden betaald. Het inkomen bepaalt mede de hoogte daarvan. Dat is één van de gevolgen van uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De kern is dat de CRvB vindt dat gemeenten beter moeten uitzoeken hoeveel hulp iemand nodig heeft in huis. Dat bezorgt veel gemeenten, waaronder Apeldoorn, huiswerk.

Apeldoorn moet de werkwijze aanpassen. Mensen met een hoger inkomen die mans genoeg zijn, moesten deze schoonmaakhulp zelf regelen. Dat mag niet meer. Verder bood Apeldoorn schoonmaakpakketten aan van twee uur per week. Dat mag ook niet meer. Die pakketten zijn voor mensen die de hulp niet zelf kunnen betalen. Zij krijgen die hulp via de gemeente voor twintig euro per vier weken. De rest betaalt Apeldoorn.

Pakketten
Deze pakketten zijn ook voor mensen die huishoudelijke hulp kregen, maar dit voortaan zelf moesten inkopen. Zij kregen dit als verzachting van de overgang. De gemeente kan ook hulp op maat regelen. Dat is voor mensen die moeite hebben hun huis schoon te houden en niet zelfstandig hun huishouden kunnen runnen. Deze hulp is duurder en de komende tijd maken door deze uitspraak meer Apeldoorners daar gebruik van. Hoeveel extra dat de gemeente kost, is nog niet bekend. In de tussentijd maakt Apeldoorn nieuwe regels die wél voldoen aan de eisen van de rechter.

Voor inwoners die al hulp via de gemeente krijgen, verandert er nu even niets. Dat kan wel als de nieuwe regels er zijn. Mogelijk krijgen zij dan meer uren hulp. Ook moet door beter en onafhankelijk onderzoek worden bepaald hoeveel hulp iemand nodig heeft. Daar wordt landelijk onderzoek naar gedaan. Apeldoorn wacht die uitkomsten af.