Volledig scherm
foto ANP

Toch toiletten op 22 Gelderse stations

REGIO - Er moeten toch toiletten worden gebouwd op 22 Gelderse stations. Dat wil een grote meerderheid van Provinciale Staten. Ze nemen daarmee afstand van een voorstel van gedeputeerde Conny Bieze (VVD).

Die wilde het aantal beperken tot 15, omdat er een groot financieel tekort was ontstaan. De overige zeven, te weten Voorst-Empe, Klarenbeek, Apeldoorn- De Maten, Opheusden, Hemmen-Dodewaard, Ede-Centrum en Hoevelaken, krijgen dus nu ook een toilet.

Duurder
De 22 toiletgebouwtjes gaan 9 miljoen euro kosten, waar aanvankelijk was gerekend op 6,2 miljoen. Veel Statenleden waren zeer verbaasd over de kostenstijging maar ze vinden dat de wc's er hoe dan ook moeten komen. Bieze moet maar zien waar ze het geld vandaan tovert.

Rechter
Greetje van Amstel van actiegroep Treinen met Toiletten, die al jaren actievoert voor wc's in het openbaar vervoer, kondigde tijdens de vergadering aan dat ze naar de rechter zal stappen als de wc's er niet komen. Volgens haar zou de provincie het VN-Gehandicaptenverdrag schenden als ze er niet voor zorgt dat de treinen voor iedereen toegankelijk zijn.

Concessie
De regionale treinen in Gelderland rijden sinds 2009 zonder toilet. De provincie eiste die niet in de concessie. Daartegen kwam veel verzet. Nieuwe treinen, die over een jaar of tien komen, krijgen wel wc's.