Volledig scherm
© Thinkstock

Tóch winterfestijn in Zwolle

ZWOLLE - Zwolle krijgt een winterfestijn. De hele maand december zijn er door de hele binnenstad activiteiten op het gebied van muziek, cultuur en eten. Een ijsbaan komt er niet. "Te duur."

"Dat kost heel veel geld en levert niets op", zegt horecaondernemer Sander Dol. De gemeente Zwolle heeft hem gevraagd zijn plannen voor een winters evenement, genaamd Winterstop, uit te werken.

Wensboom
"Ik wil op elke plein in de binnenstad activiteiten ontplooien en dat samen met de ondernemers op dat plein realiseren. Zij mogen ook zelf met ideeën komen, denk bijvoorbeeld aan een chocoladefestival dat twee dagen duurt of allerlei koren die door de hele stad op verschillende tijden liedjes zingen." Dol weet naar eigen zeggen pas sinds een week dat hij zijn plannen mag uitvoeren. "Ik ben nog druk bezig met de precieze uitwerking. Een van de plannen die we hebben is bijvoorbeeld een grote wensboom, een kerstboom volgehangen met wensen van Zwollenaren. We gaan er dan een paar uitvoeren."

IJsbaan
Het plan van Twentse ondernemer Freddy Scheffer voor een Zwols WinterWorld, met een ijsbaan, kerstmarkt en grand café, gaat er dit jaar volgens Dol niet komen. "In maart wil ik wel om tafel met verschillende ondernemers en ook deze ondernemer over een ijsbaan voor volgend jaar. Wie weet, kan hij ons overtuigen." Scheffer zelf tast vooralsnog in het duister. "Wij hebben een vergunning aangevraagd, verder kan ik er niks zinnigs over zeggen."

Kosten
Wat het winterfestijn van Dol gaat kosten is niet bekend. De gemeente draagt een gedeelte bij, de rest moet vanuit de ondernemers komen.