Volledig scherm
Menthol, met rapper Akwasi, de jongste theaterproductie van The Young Ones. Archieffoto Frans Paalman

Toekomst Zwols theatergezelschap The Young Ones onzeker

ZWOLLE - Theatergezelschap The Young Ones maakt zich ernstig zorgen over haar toekomst nadat het vorige week hoorde dat het geen aanspraak maakt op twee landelijke subsidies. Daarnaast moet het gezelschap 'haar' theater in de voormalige rooms-katholieke kerk aan de Bisschop Willebrandlaan binnenkort verlaten.

"We hadden gehoopt en eigenlijk ook wel een beetje verwacht dat we uit het Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds Podiumkunsten een financiële bijdrage zouden krijgen", zegt bestuurslid Niek van der Sprong.

Artistiek
De commissie van het Fonds Podiumkunsten beoordeelde de artistieke kwaliteit van The Young Ones als 'onvoldoende', 'Maar tekent daarbij aan dat dit oordeel wordt gegeven binnen de context van deze subsidieregeling', staat in het rapport. "De voorstellingen liggen eerder binnen het gebied van cultuurparticipatie." En dat valt niet binnen deze regeling.

"Dat maakt het zo rigide" zegt artistiek leider Jeroen Kriek. "Voor het ene fonds zijn we te artistiek en voor het andere niet artistiek genoeg door de jongerenparticipatie."

Onderbetaald
De gemiste financiële injectie was, zeker met het oog op de dreigende dakloosheid, bedoeld om meer continuïteit te garanderen. "We hebben geen vaste krachten", verduidelijkt Van der Sprong. "De artistiek en de zakelijk leider van het gezelschap zijn The Young Ones begonnen vanuit het idee dat we zelf inkomsten moeten vergaren om de producties én hun salaris te bekostigen. Dat betekent dat we vaak mensen in moeten huren terwijl we voor het ontwikkelen van educatieve programma's en theaterproducties graag wat meer vaste medewerkers zouden willen hebben."

En die moeten dan wel betaald worden. "We werken nu voornamelijk met vrijwilligers of met mensen die we moeten onderbetalen. Nu werken sommige mensen 40 uur per week en krijgen maar 10 uur betaald", zegt Kriek. "Daar kun je niet jaren mee doorgaan."

Broek ophouden
Het gezelschap gaat zich na de zomervakanties beraden over de toekomst. "We zullen elkaar de vraag gaan stellen: 'Kunnen we zo verder?'" Maar eigenlijk weet Kriek het antwoord al: "Nee dus. De kritiek dat we zelf onze broek moeten kunnen ophouden, is huiskamerpraat. De theatergezelschappen die dat kunnen zijn op één hand te tellen. Er bestaat geen verdienmodel voor theater, dat kan nooit winstgevend zijn. Particuliere geldschieters zijn er wel, maar dat is vaak incidenteel. Hoe moet je daar een organisatie mee overeind houden?"