Volledig scherm
Studenten zitten in het zonnetje bij gebouw X op de campus van Windesheim. De hogeschool komt goed uit de bus bij de Nationale Studenten Enquête. Foto Frans Paalman

Top Windesheim Zwolle declareert minder

ZWOLLE - De twee topbestuurders van hogeschool Windesheim in Zwolle hebben vorig jaar fors minder onkosten gedeclareerd dan in de jaren ervoor. Dat blijkt uit het nieuwe jaarverslag van de onderwijsgigant.

Albert Cornelissen en Jan Willen Meinsma, respectievelijk voorzitter en lid van het college van bestuur van Windesheim, declareerden in 2015 samen in totaal 21.000 euro. Een jaar eerder was dat nog 88.000 euro. Vooral de post binnenlandse reiskosten is fors lager dan voorgaande jaren.

Uit een toelichting van Windesheim blijkt dat de daling wordt veroorzaakt door een andere wijze van registreren. Waar de leasekosten voor de auto's van beide bestuurders voorheen bij de declaraties werden meegeteld, is dat nu niet meer het geval.

Vorig jaar zomer ontstond ophef over het declaratiegedrag Cornelissen en Meinsma. Deze krant becijferde dat beide bestuurders samen in vier jaar tijd voor 364.000 euro hadden gedeclareerd. Het leidde tot Kamervragen aan de minister. Omdat ook de declaraties van enkele universiteitsbestuurders ophef hadden veroorzaakt, gaf de minister de Inspectie voor het Onderwijs opdracht om het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs te onderzoeken.

Uit het Inspectie-onderzoek bleek onder meer dat hogescholen de declaraties van hun bestuurders verschillend inzichtelijk maakten, waardoor onderling vergelijken lastig was. Eind vorige maand stelde de Vereniging Hogescholen een nieuwe handreiking vast die voor een eenduidige verantwoording van declaraties moet zorgen.