Volledig scherm
De fotograaf me een model ana het werk in een van de grotere studio's. Foto: Frans Paalman

Topdrukte in eigen studiocomplex van Wehkamp in Zwolle

ZWOLLE - Waar vroeger de productie van de jaarlijkse 'dikke Wehkamp-catalogus' een monsterklus was, gaat er nu veel tijd zitten in de vervaardiging van goed beeldmateriaal voor de site van het Zwolse postorderbedrijf. In de eigen Zwolse fotostudio's is het op dit moment 'alle hens aan dek'. De nieuwe najaars- en wintercollectie moet immers getoond kunnen worden en dat zorgt voor een komen en gaan van modellen en het constante geklik van de camera's.

Binnen de muren van een bedrijfspand aan de Punterweg in Zwolle worden jaarlijks ruim 500.000 foto's geschoten. Allemaal producten voor de online shop. Kleding, meubelen, accessoires, alles gaat hier op de foto. Van het eigen merk - whkmp's own - tot de talrijke andere merken. Vijftig mensen werken er aan de Punterweg, zowel in vast dienstverband als op freelancebasis.

Studio's
In totaal zeventien studio's telt het gebouw, vijf grote en twaalf mini-studio's. In die kleinere ruimtes hangen werknemers de kleding over de paspop, om ze vervolgens met een druk op een knop met een vast gemonteerde camera, te fotograferen. Voor, achter, van opzij. In die studio's werken een stylist en een fotograaf samen. 

Modellen
Zo'n 80 procent van de kleding gaat vervolgens door naar de grotere studio's, waar ze in kledingrekken wachten om aangetrokken te worden door de modellen, die Wehkamp inhuurt. Daarvoor gaat de kleding naar het strijkteam dat ervoor zorgt dat de kleding gladgestreken is, zodat er bij de sessies met de modellen geen tijd verloren gaat. Al met al een proces waar de gemiddelde klant bij het klikken en kopen van een blouse niet zo gauw aan denkt.
 

Volledig scherm
Modellen en paspoppen werken samen in de studio's van Wehkamp. Foto's: Frans Paalman