Volledig scherm
Jeroen Dubbeldam met zijn toppaard Zenith © Robin Hilberink

Toppaard Jeroen Dubbeldam vandaag onder de hamer

ZWOLLE/NIJKERK - Het aftellen is begonnen... Wie wordt de nieuwe eigenaar van Zenith, het toppaard van de regerend wereld- en Europees Kampioen springruiten, Zwollenaar Jeroen Dubbeldam? Vandaag om 14.10 uur sluit de veiling.

Dat Springpaarden Fonds Nederland (SFN) Zenith van de hand doet, is niet omdat de 12-jarige ruin over zijn houdbaarheid heen is. Zeker niet. "Dat hebben we destijds gewoon zo afgesproken, de investeerders worden terugbetaald", zegt directeur Jacob Melissen. SFN is een investeerdersmaatschappij die haar geld belegt in paarden en hoopt op een goed rendement bij de verkoop.

Er is tot dusver nog niet geboden op de 12-jarige gecastreerde hengst, die 500.000 euro als startbedrag kent. ,,Enkele deelnemers hebben zich al wel aangemeld voor de veiling", vertelt directeur Rob Meijer van het onlineveilinghuis BVA Auction. "Wie dat zijn, kunnen we niet zeggen. Wel dat ze uit de Verenigde Staten komen, het Midden-Oosten en landen als Frankrijk en Duitsland."

Borgstelling
Om te voorkomen dat er allerlei nep-biedingen worden gedaan, moesten potentiële kopers vooraf een borgstelling betalen van 250.000 euro. "Zo weten we dat er sprake is van serieuze interesse", weet Meijer. "Bovendien is dan ook gelijk duidelijk dat de koper over de benodigde fondsen beschikt."

Tot vanmiddag kan iedereen bieden op het beroemde paard. Meijer verwacht dat het pas op het allerlaatste moment écht spannend wordt. "Wat je ziet, is dat zelfs in de laatste seconden nog op de knop wordt gedrukt. Zo wordt het spel gespeeld."

Door wie, waar vandaan of namens wie? Meijer weet wie de borg heeft betaald, maar dat is het dan ook. "Het gaat om grote partijen, die met serieuze bedragen bezig zijn", zegt Rottinghuis. "Een paard als Zenith wordt niet gekocht omdat het dier zo leuk in het weiland staat."

Glock
Of wordt het toch een filantroop, die Dubbeldam graag een doorstart gunt en die ziet maken met 'zijn' Zenith? Zoals de Oostenrijkse wapenproducent en miljardair Gaston Glock, die er in 2014 liefst 8,6 miljoen euro voor over had om springpaard London onder zadel te houden van zijn vaste ruiter Gerco Schröder?

Melissen haalt zijn schouders op. Hij kan er geen zinnig woord over zeggen. Bang dat springruiter Dubbeldam in de toekomst niet over een nieuw toppaard zal beschikken, is hij in ieder geval niet. "Ik geloof in de reïncarnatie van SFN 2. Voor Zenith had Jeroen goede paarden en na Zenith zullen er ook goede paarden zijn."

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo