Volledig scherm
De poortjes op het station en in de tunnel gaan op maandag definitief dicht. Alleen met een OV-chipkaart kom je binnen. foto Frans Paalman

Treinreiziger moet in Zwolle nóg beter opletten

ZWOLLE - Maandag is het zo ver en zijn alle poortjes op station Zwolle definitief dicht. Maar kijk uit welke in- of uitgang je pakt: je zou zomaar verkeerd in kunnen checken of opgesloten kunnen raken. Op station Zwolle hadden Arriva en NS voorheen hun eigen palen om in en uit te checken met de OV Chipkaart.

De paaltjes verschillen behoorlijk van elkaar, maar het gebeurt reizigers regelmatig dat ze toch bij de verkeerde vervoerder zijn ingecheckt. Dat kan je zomaar een boete van 50 euro opleveren.

De poortjes van NS en Arriva, waar je straks verplicht door moet, zien er op het eerste gezicht exact hetzelfde uit. Kijk je iets beter, dan zie je dat Arriva-poortjes een blauwe bies hebben; die van NS doen het met een gele. Ook op de plek waar je je kaart voor houdt staat het logo van de vervoerder.

Klachten
De situatie in Zwolle is niet uniek. Op station Amsterdam Amstel bijvoorbeeld moet je goed uitkijken of je bij NS of de metro van GVB incheckt. Volgens het OV Loket, waar reizigers terecht kunnen met klachten, springt dit station eruit als het gaat om meldingen van verkeerd in- en uitchecken. Ook op het internetforum van NS regent het klachten. 

Overstappen
Tim Boric van reizigersvereniging Rover zegt dat passanten en overstappers ook moeten uitkijken: "Op Amsterdam Amstel gebeurde het regelmatig dat iemand die al op het perron had uitgecheckt bij een 'overstapmeubel' van de metro, het GVB-poortje niet meer open kreeg en het perron dus niet meer af kon. De vraag is hoe dat in Zwolle gaat."

Hulp
NS laat weten dat ze de eerste dagen met extra personeel klaar staat om reizigers te helpen als dat nodig is. Wanneer er inderdaad klachten binnenkomen, zal NS opnieuw naar de zaak kijken. Rover wijst er fijntjes op dat er volgend jaar zelfs nog een derde vervoerder bijkomt: Syntus gaat dan rijden tussen Zwolle en Enschede en Zwolle en Kampen. Boric: "Eigenlijk zouden we naar een situatie moeten, waarbij je als reiziger niet zou hoeven opletten bij wie je in- of uitcheckt."