Volledig scherm
ANP

Turkse ondernemersclub woedend over 'Gülen-lijst'

ZWOLLE/AMSTERDAM - Hogiaf, de grootste federatie van lokale verenigingen van Turks-Nederlandse ondernemers reageert woedend op de door het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi verspreide lijst van 'Gülen-aanhangers in Nederland'. De ondernemersclub heeft ook afdelingen rond Zwolle, Deventer, Apeldoorn, Twente en op de Veluwe, en in totaal zo'n 700 aangesloten ondernemers.

Algemeen directeur Ahmet Taskan ziet in de gepubliceerde lijst met daarop Hogiaf opnieuw een poging vanuit Turkije om de verhoudingen in Nederland op scherp te zetten. "Maar dat willen wij helemaal niet. Wij zijn ondernemers, willen met elkaar netwerken en geld verdienen." Gülen-aanhanger of niet, het ondernemerschap staat voorop. "Voor sommigen is Turkije niet meer dan een mooi vakantieland, die zijn helemaal niet zozeer met die politieke situatie bezig. Maar de kans bestaat dat bang geworden leden Hogiaf uit angst toch gaan verlaten. Erdogan heeft in Nederland eigen ondernemersverenigingen, ik denk dat daarom deze lijst is verstuurd."

Opgeheven
Op het verspreide pamflet worden onder meer Tiad, Vogiad en Giad genoemd, maar niet al die clubs bestaan nog. Zo zijn Vogiad - Veluwe en Overijssel - en Tiad - Twente - al jaren terug gefuseerd voor Votiad. En zelfs die ondernemersvereniging valt inmiddels onder de vlag van Hogiaf. Taskan ziet daarin onder meer de bevestiging dat de Turkse staat maar in het luchtledige propaganda de wereld instuurt om verdeeldheid te scheppen.

Onder zijn achterban, zegt Taskan, draagt 30 tot 35 procent Fethullah Gülen een warm hart toe. "Maar er zijn ook Pakistaanse, Japanse en Marokkaanse ondernemers aan ons verbonden." Hij hoopt dat 'de grote mond van Turkije', zo omschrijft Taskan, snel de lippen sluit. "En wij ondernemers weer verder kunnen met onze dagelijks werk."

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
3-1
FeyenoordFEY
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
2-4
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
3-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo AZAZ
EINDE
3-0
FC UtrechtUTR
away logo