Volledig scherm
© Foto: Frans Paalman

Tussen twee Zwolse topevenementen in

ZWOLLE - Koningsdag is nog niet voorbij of het volgende evenement dient zich alweer aan in Zwolle. Niek van der Sprong is er maar druk mee.

Zwollenaar Niek van der Sprong was al technisch producent voor Koningsdag en moet daarnaast als organisator van het Bevrijdingsfestival Overijssel de komende week ook nog flink aan de bak.

Koningsdag én Bevrijdingsfestival Overijssel, dat zijn twee flinke klussen. Hoe gaat het met je?
"Goed. Ik voel de vermoeidheid nu nog niet. Hoewel, op sommige momenten denk ik: dat is een aardige inspanning. Je moet jezelf wel in acht nemen in zo'n drukke tijd. Warm aankleden, op tijd eten en drinken, vooral de lunch niet overslaan. Het is toch topsport."

Waarom heb je ja gezegd op Koningsdag, was het Bevrijdingsfestival niet genoeg?
"We zijn eind maart benaderd door de gemeente om de technische productie op ons te nemen en de parade te verzorgen. Dat was aan de late kant, ja. Maar het is natuurlijk een hartstikke mooie opdracht. Zoiets maak je maar een keer in je leven mee. We hebben alle zeilen bijgezet."

Was Koningsdag dan geen makkie voor je, met alle ervaring die je al hebt opgedaan met het bevrijdingsfestival?
"Het was zeker geen makkie. Tijdens Koningsdag hielden we ons bezig met podia, logistiek, stroomvoorziening, alle faciliterende zaken en de parade. Je bent natuurlijk op twee fronten bezig, dus we hebben extra mensen ingeschakeld. Daarnaast hebben sommige mensen extra uren gewerkt. Ikzelf ook zeven dagen per week. Hoeveel uur per dag? Veel. Het Bevrijdingsfestival is ook zeker geen routineklus. Gelukkig werken ontzettend veel mensen aan beide evenementen mee, het is niet zo dat ik dit allemaal in mijn eentje op mijn zolderkamertje heb bedacht."

Het Bevrijdingsfestival heeft natuurlijk nog veel meer bezoekers dan Koningsdag. Maakt dat uit qua organisatie?
"Het is heel complex om een evenement als Koningsdag op te zetten in de binnenstad. Je bent voortdurend aan het afstemmen met leveranciers, je moet meer geduld hebben en het vergt opoffering van de binnenstadsbewoners. Tijdens het Bevrijdingsfestival hebben we ons eigen terrein. Dat is heel anders werken."

Is er nog verschil qua stressniveau?
"Ik noem het gezonde spanning. Tijdens Koningsdag lagen we twee uur lang met z'n allen onder een vergrootglas. Ik heb gelukkig wel veel ervaring, dus ik werd die ochtend niet badend in het zweet wakker. Ik heb geleerd met de spanning om te gaan. Dat geldt net zo goed voor het bevrijdingsfestival. Het is alleen een andere soort spanning."

Hoe kijk je terug op die weken waarin Koningsdag en het Bevrijdingsfestival door elkaar heen liepen?
"Vraag me dat maar op 6 mei."

Wat moet er nu nog gebeuren?
"We zetten de puntjes op de i. We zijn bezig met draaiboeken maken en het opzetten van de podia. Hanneke Groenteman voert keukentafelgesprekken dus we moeten haar briefen. Met de spanning valt het nu mee. Hoewel ik benieuwd ben wat het weer gaat doen. Met Koningsdag hadden we enorm veel geluk."

Is het achteraf gezien niet te veel geweest voor je?
"Nee, tot nu toe niet."

En na 5 mei, tijd voor vakantie?
"Ik ga er een paar dagen tussenuit. Daarna ben ik bezig met het Stadsfestival en de Hanzedagen in Kampen. Maar die paar dagen gaat mijn telefoon uit."