Volledig scherm
Het glazen huis stond in 2015 in Heerlen © ANP

Tweegevecht Hilversum en Apeldoorn om Glazen Huis 2017

APELDOORN - Twee gemeentes zijn nog in de race voor de organisatie van Serious Request 2017. Naast Apeldoorn hoopt ook Hilversum op een week lang reuring dankzij het Glazen Huis dat verbonden is aan Serious Request. Beide gemeentes hebben geloofsbrieven ingediend bij NPO 3FM, dat het goededoelenfeest organiseert. De inschrijvingstermijn voor Serious Request verliep gisteren.

Op 6 oktober maakt de radiozender bekend wie het Glazen Huis krijgt. Apeldoorn had tot gisteren geen idee welke concurrenten ze achter zich moet houden. Diverse namen werden het afgelopen jaar genoemd: Hilversum, Arnhem, Purmerend, Middelburg, Lelystad en Deventer.

Verleden
Uit navraag door de Stentor blijkt dat van deze gemeentes echter alleen Apeldoorn en Hilversum zich kandidaat hebben gesteld. Daarmee wordt het een duel waarbij de concurrenten zwaar inzetten op het verleden. Het is volgend jaar 150 jaar geleden dat in Apeldoorn het Nederlandse Rode Kruis werd opgericht en juist voor projecten daarvan wordt met Serious Request geld ingezameld. Mediastad Hilversum gooit een eeuwfeest '100 jaar mediastad' in de strijd, al wordt dat feest feitelijk pas in 2018 gevierd.

Centrale ligging 
Serious Request wordt in de week voor Kerst gehouden. Het mediaspektakel rond het Glazen Huis is een mooie opmaat naar de jaarwisseling, vindt Hilversum en de start van het eeuwfeest. In 2018 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse Seintoestellen Fabriek werd opgericht. Precies vanaf de plek waar de eerste radio-uitzendingen zijn gedaan, wil de mediastad met Serious Request het jubileumjaar feestelijk inluiden. Hilversum heeft zijn aanbiedingsbrief de titel back to the roots gegeven. Op de voorkant van het Apeldoornse bidbook staat 't hart op de goede plek. Dat 'hart' is letterlijk. Na de edities van vorig jaar in Heerlen en komende winter in Breda is Apeldoornse centrale ligging een pre, vindt de gemeente.