Volledig scherm
Typhoon

Typhoon geschrokken van stroom reacties op bericht over aanhouding

ZWOLLE - Rapper Typhoon zegt een week na zijn Facebookbericht over etnisch profileren dat hij geschrokken is van de reacties die dat los maakte. "Het is dapper van de politieagent dat hij eerlijk was. Normaal krijg je een lulverhaal", zei hij in het Radio 1 programma DeNieuws BV over zijn aanhouding vanwege zijn huidskleur en het rijden in een dure auto. 

"Als ik een politieauto zie, dan weet ik al dat ik in de gaten gehouden wordt. De bekende U-bocht constructie. Ze komen je tegemoet rijden en dan kun je ze in de spiegel al zien draaien", zei Typhoon. De reden om het onderwerp nu aan te kaarten was omdat het hem al vaker overkomen is. Nog niet zo lang geleden nog in zijn straat in Zwolle: "Ik was aan het wandelen en werd klemgereden door drie auto's omdat het verdacht zou zijn dat een jongen met mijn profiel in die straat liep. Op dat moment voel je je geen mens. Ik moet me verantwoorden voor mijn kleur, voel me een profiel. Terwijl... ik ben Glenn de Randamie. Ik ben een Nederlander, maar als ik er continu aan herinnerd word dat ik toch net even anders ben, dan creëert dat op een gegeven moment een vertrouwensbreuk met de politie."

Geen pleisters
Typhoon wil dat dit probleem wordt opgelost, niet 'met pleisters' maar structureel: "Meten is weten toch? Op het moment dat er meer informatie is, dat er meer inzichtelijk is wat er gebeurt, creëer je perspectief en van perspectief ga je naar begrip. Ik denk dat we daar al een heel eind mee komen. We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn, maar laten we in godsnaam met elkaar praten op een eerlijke manier. Dat er racisme in Nederland is wil niet zeggen dat iedereen een racist is. We moeten het minder persoonlijk maken, zodat we de openheid blijven behouden. Het is echt nodig.  Mijn insteek is verbinden, juist vanuit liefde de kampen bij elkaar brengen."