Volledig scherm
In de jaren zestig verrees op de Trapjesberg een veertien meter hoge uitkijkoren. Deze is later weer verdwenen. Komt een dergelijke uitkijktoren nu weer terug? Foto Gerrit van de sprenge

Uitkijktoren op Trapjesberg in Loenen onzeker

LOENEN - Ondanks alle goede wil en inzet van Loenen is het nog niet zeker dat de uitkijktoren op de Trapjesberg wordt herbouwd. Sterker nog, het lijkt op dit moment niet te mogen. Er zijn inmiddels met de provincie Gelderland gesprekken om oplossingen te zoeken.

Aanleiding is de Omgevingsvisie van de provincie Gelderland. In dat document staat beschreven wat er mag in een bepaald gebied. Vooralsnog lijkt daarin geen plek ingeruimd voor de uitkijktoren.

Aan de ene kant kan de toren bijdragen aan een sterkere toeristische sector. Dat pleit voor de herbouw van de toren op de plek waar lange tijd een uitkijktoren stond. Maar de provincie is ook heel voorzichtig met natuurgebieden, zoals gebieden waar de toren dan moet komen. Die twee tegenpolen zorgen nu voor onzekerheid of het plan door kan gaan.

Door de initiatiefnemers van de toren is meer informatie aangeleverd. Nu is het aan de provincie om hierover een besluit te nemen.