Volledig scherm
© ANP

Van A tot Zwolle: dit moet je weten over de studentenstad

ZWOLLE - Welkom in Zwolle, eerstejaars studenten! Maandag gaat de Bruisweek van start, jullie introductie met Zwolle. Speciaal voor jullie (en jullie bezorgde ouders) presenteert de Stentor een ABC met cruciale informatie over deze studentenstad. En ter geruststelling voor pa en ma: Zwolle is leuk, gastvrij en relatief veilig.

Eerlijk is eerlijk: Zwolle staat nog wel in de top tien van Nederlandse gemeenten waar tussen 2011 en 2015 de meeste moorden zijn gepleegd, nog boven gemeenten als Zaanstad, Almere en Apeldoorn. En de website 'misdaad in kaart' van de politie laat zien dat het aantal inbraken in de laatste drie maanden van 2015 op 28 in Zwolle-Zuid staat. Daarna volgen de Aa-Landen met 21 inbraken, Stadshagen met 17, Holtenbroek met 13 en Diezerpoort met 12 inbraken of pogingen daartoe. Maar door de inzet van een speciaal politieteam op uitgaansavonden zijn er maar weinig geweldsincidenten als jij een biertje gaat drinken in de binnenstad.

Pas wel op waar je je fiets stalt of parkeert. Er geldt een non-parking zone op de Grote Markt en als je fiets niet in de stallingen staat bij het station wordt je barrel rucksichtlos weggehaald door Afac. ("Ah, fack" is een veelgehoorde uitspraak op dat moment. En meteen een mooi ezelsbruggetje).

En verder? Verder zul je je hier vier jaar lang vast prima vermaken, zowel tijdens als naast je studie. Geloof ons, we kunnen het weten, Zwolle is al jaren naar volle tevredenheid onze hometown.