Volledig scherm

Veel winkels dicht tijdens eerste extra Zwolse koopzondag

ZWOLLE - Jammer, jammer, jammer Luuk Sporrel Zwolle Genieten van het ruime winkelaanbod dat de binnenstad van Zwolle te bieden heeft zat er gisteren niet in. Veel winkeliers bleven dicht tijdens de eerste van de drie extra koopzondagen in Zwolle.

Vooral zelfstandige ondernemers in de Sassenstraat, Het Eiland en de Oude Vismarkt lieten het afweten. In de Diezerstraat waren het vooral de grote winkelketens die geopend waren. "Jammer", vindt Eric Poot van Pogo-Design het. Aan de Oude Vismarkt is hij één van de enkele ondernemers die wel open is. "Als er een extra koopzondag is moet je de mogelijkheid toch gewoon nemen." Een stukje duidelijkheid naar de consument vindt hij het: "als je dan niet als collectief opengaat, kun je net zo goed geen koopzondag doen."

Duidelijk aangeven
Een gemiste kans vindt Annemarieke Grootonk eigenaresse van Pistache dat op Het Eiland alleen haar winkel en de buren van Dille en Kamille open zijn. "Als de kans geboden wordt om open te zijn moet je die gewoon aannemen", vertelt ze. "Jammer dat de andere winkels niet open zijn. Er zijn toch wel mensen op de been." Maar het is half vier als Noami van der Meulen het uithangbord van haar winkel Ella naar binnen haalt. "Het is zo stil. Dit heeft geen zin." Dat terwijl andere koopzondagen juist 'hartstikke gezellig' en druk waren, vertelt ze. Het lag vooral aan de communicatie, denkt ze. "Als op internet alles duidelijk was aangegeven waren er meer mensen geweest."

Augustus
"Vanuit het oogpunt van de consument was het niet zo'n goede dag", beaamt Peter Pels voorzitter van Citycentrum Zwolle. 'Jammer' dat veel winkels dicht waren, maar geheel onverwachts is het niet volgens Pels. Lang werd er gezegd dat er geen koopzondag zou zijn in augustus, pas korte tijd tevoren werd duidelijk dat er toch een kwam. "Veel ondernemers hadden misschien al vakantieplannen gemaakt of konden geen personeel meer krijgen."

Een 'ongelukkige start' is echter geen reden om de handdoek in de ring te gooien, vindt Pels. De aankomende vier maanden heeft Zwolle op iedere eerste en laatste zondag van de maand – Kerstdag uitgezonderd – een koopzondag. "Het is mooi om uit te proberen of Zwolle eraan toe is."