Volledig scherm
Archieffoto - Linda Udo (rechts) met een van de Diana lookalikes. © Foto: Frans Paalman

Verfilming Zwols boek Lady Di stap dichterbij

ZWOLLE - De verfilming van de roman over Lady Di van de Zwolse auteur Linda Udo is een stap dichterbij. De schrijfster van Koninklijk Complot tekende afgelopen weekeinde een contract met het Amerikaanse Noble House Entertainment Pictures. Als de geldschieters van dat productiehuis eveneens heil zien in de verfilming van Udo's thriller, gaat het door.

In het boek van Udo, die stelt na Diana's dood in 1997 zeventien jaar onderzoek te hebben gedaan naar die gebeurtenis, is Diana Spencer niet dood, maar leeft ze na plastische chirurgie met haar grote liefde Dodi al-Fayed op een schiereiland. Het kwam in de zomer van 2014 uit, vorig jaar toonde de Vlaamse regisseur Kenneth Kerckhofs interesse na het lezen van Koninklijk Complot. ,,Hij heeft drie scripts geschreven en daar hebben we Paul Verhoeven naar laten kijken. Hij was erg enthousiast."

De oceaan over
Vervolgens stuurde Kerckhofs zijn 'pitch' (verkooppraatje met verhaallijn, plot en ideeën over het genre, toonaard, publiek) de oceaan over. Vijf producenten toonden interesse. ,,Er zat er zelfs één bij uit India. We hebben uiteindelijk gekozen voor de Amerikaanse producent en filmregisseur Mark Roemmich van Noble House Entertainment Pictures. Een redelijk bekende en ambitieuze regisseur", zegt Udo.

Via Skype keek Roemmich afgelopen weekeinde mee hoe de Zwolse haar krabbel onder zijn contract zette. ,,Hij gaat nu aan het script werken, een begroting maken en kijken waar gefilmd kan worden. Ik verwacht dat het over een maand tot anderhalve maand klaar is."

Geldschieters
Daarmee is het overigens nog niet zeker dat de camera's ook gaan draaien. Daarvoor zal Roemmich zijn geldschieters moeten overtuigen van het verhaal. Udo:,,Het is allemaal nog een beetje onwerkelijk. Pas als er echt gefilmd wordt, geloof ik het." De Zwolse wil zelf nauw bij het project betrokken blijven. ,,Om zo deels de regie te houden, maar hij heeft al aangegeven dicht bij het boek te willen blijven."

Noble House Entertainment Pictures maakte onder meer Taylor (2005), Ask the Dust (2006) en Black Widow (2010). Koninklijk Complot heeft de werktitel Mission Escape gekregen.