Volledig scherm
Protestborden tegen komst biovergister naar Klarenbeek © Bert Felix

Vergister Klarenbeek mag ook door van rechter

KLARENBEEK/ARNHEM - Omwonenden die protesteren tegen de bouw van een vergister in Klarenbeek, hebben bot gevangen bij de rechtbank in Arnhem. De rechtbank acht het beroep van de omwonenden ongegrond. Gemeente Apeldoorn heeft terecht besloten de verleende bouwvergunning voor de vergister niet in te trekken, oordeelt de rechtbank.

Omwonenden vroegen meerdere keren bij de gemeente Apeldoorn om een bouwstop van de vergister, maar gemeente gaf daar geen gehoor aan. Nu oordeelt de rechtbank dat de gemeente terecht geen bouwstop heeft opgelegd. De belangen van de initiatiefnemer Tonnie Veldhuis, wegen daarbij zwaarder dan die van de omwonenden.

Ook de argumenten van de vertegenwoordigers van de omwonenden over onjuiste gegevens die zijn verstrekt bij de vergunningaanvraag, neemt de rechter niet over. Omwonenden gaven aan dat minimaal vijftig procent van de te verwerken mest van eigen bedrijf moet komen, omdat Veldhuis daar niet aan zo kunnen voldoen, zou de vergunning ten onrechte zijn afgegeven. Ook dat achtte de rechtbank niet bewezen, de hoeveelheid mest heeft geen rol gespeeld in de verlening van de vergunning.

Als laatste punt droegen de omwonenden aan dat het maar de vraag is of Veldhuis daadwerkelijk van plan is te gaan bouwen. De rechtbank gaat er, mede door de verklaring van Veldhuis van uit dat het 'niet onaannemelijk is dat de initiatiefnemer de vergunningen gaat gebruiken.'