Volledig scherm
De werkzaamheden aan de Spoelstraat, waar het terrein bouwrijp wordt gemaakt voor Zara. © Frans Paalman

Verhuizing bibliotheek Zwolle: 13,5 miljoen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle moet in totaal 13,5 miljoen euro aftikken voor de verhuizing van de bibliotheek (Stadkamer) naar de Zeven Alleetjes in Zwolle. De verkoop van de voormalige bieb in de Diezerstraat heeft 9,3 miljoen euro in het laatje gebracht bij de lokale overheid.

Dit blijkt uit de akte van levering waar de gemeente en Dela deze week hun handtekening onder zetten. Het vastgoedbedrijf koopt het monumentale pand in de Zwolse binnenstad om er volgend jaar de Spaanse modereus Zara te vestigen.

Kledinggigant
De verhuizing van de bieb en komst van de kledinggigant is een project vol tegenslagen. De gemeente Zwolle kocht vorig jaar aan de Zeven Alleetjes, net buiten het historisch centrum, een gebouw van de GGD om daar de Stadkamer in te vestigen.

Voor de aankoop en verbouwing van het pand had de gemeenteraad 8,9 miljoen euro over. Door allerlei tegenvallers, zoals veel asbest, was er extra geld nodig voor dit project. De totale rekening komt - op dit moment - op 13,5 miljoen euro.

Kostenneutraal
Een belangrijk uitgangspunt voor de Zwolse gemeenteraad was dat dit project kostenneutraal zou verlopen. Volgens wethouder René de Heer (VVD) is dat nog steeds het geval. Dat de verhuizing van de bibliotheek 13,5 miljoen euro aan kosten met zich meebrengt, terwijl de verkoopopbrengsten 9,3 miljoen euro zijn, betekent niet dat de gemeente voor 4,2 miljoen euro het schip in is gegaan, stelt de wethouder in een telefonische reactie.

"Er is geen tekort. Het benodigde krediet van 13,5 miljoen euro dekken we uit de structurele vrijval van de verkoopopbrengsten van 9,3 miljoen euro." Hij wilde vrijdagmiddag tegenover deze krant zijn berekening nog niet op papier onderbouwen.