Volledig scherm
Bewoners geven raadsleden vanochtend uitleg, op de kruising Laan van Charleston / Distelvlinderlaan. Foto Matthijs Oppenhuizen

Verkeer wijk Zevenhuizen-Zuidbroek in Apeldoorn blijft heikel punt

APELDOORN - Veel bewoners zijn erg bang voor de gevolgen van de bedachte ingrepen en politici weten bij voorbaat al dat zij nooit iedereen tevreden kunnen stellen, welk besluit zij ook nemen.

De verkeerssituatie - vooral te veel (sluip)verkeer op de Calypso- en Operettestraat - in de wijk Zevenhuizen-Zuidbroek in Apeldoorn houdt al jaren de gemoederen bezig, maar de laatste weken is er ontzettend veel om te doen. Ook vandaag en morgen weer.

Voordeur
De gemeente stelt voor om de wijk zo aan te passen dat er twee 'voordeuren' komen. De busbaan wordt dan opengesteld voor verkeer zodat auto's via de Sluisoordlaan de wijk in en uit kunnen. Ook de Laan van de Leeuw moet een prominente toegangspoort tot de wijk worden. De Anklaarseweg wordt afgesloten tussen de Symphoniestraat en de Pythagorasstraat, de Distelvlinderlaan wordt ter hoogte van het Kristal gesloten voor gemotoriseerd verkeer (uitgezonderd lijnbussen) en de Laan van de Dierenriem wordt tussen het bedrijvenpark Apeldoorn Noord en het woongebied Zuidbroek gesloten voor het gemotoriseerd verkeer.

Bewoners
Maar er zijn bewoners van de busbaan die hier mordicus tegen zijn. Nu 170 bussen per dag en straks duizenden auto's per dag voor hun deur langs? Dat willen ze echt niet en daarmee worden volgens hen afspraken geschonden. Ook vrezen ze dat bij wijkcentrum Het Kristal met onder meer scholen in de buurt het een verkeerschaos wordt. Hun pleidooi: stel een groene golf in op de ringweg, maak een extra weg naar de Deventerstraat voor de zuidkant van de wijk, neem maatregelen als drempels om sluipverkeer door de wijk te ontmoedigen en maak via de Bovenkruier een nieuwe weg tussen de Anklaarseweg en Laan van de Dierenriem. Vanochtend leidde een groep bewoners nog gemeenteraadsleden en de wethouder rond door de wijk om hun verhaal kracht bij te zetten.

Plan
Tegelijkertijd is er deze week ook een nieuw consensusplan gemaakt door meerdere actiecomités uit de wijk die elkaar gevonden hebben. Zij dragen dit met klem aan bij de gemeente, omdat dit volgens hen voor iedereen de beste oplossing is.

Uitwerking
Dit consensusplan pleit ervoor dat eerst een groene golf op de ringweg wordt ingesteld. Daarna moeten wegen niet worden afgesloten, maar wel zijn verkeersremmende maatregelen zoals drempels nodig. Vooral op de Anklaarseweg en Sluisoordlaan. Dan wordt het volgens de initiatiefnemers oninteressant om door de wijk te 'sluipen'. Ook blijft zo vanuit de wijk dan het bedrijventerrein bereikbaar, zeggen de initiatiefnemers. Op de Anklaarseweg moet het bijvoorbeeld een 30 kilometerzone worden en als dat niet genoeg is, kan er een afsluiting komen bij het Shelltankstation. Op de Anklaarseweg, Distelvlinderlaan en Laan van de Leeuw moeten veilige oversteekplaatsen voor kinderen komen. Vervolgens moet volgens dit plan de Bovenkruier of Schorpioenstraat worden opengesteld, maar ook met verkeersremmende maatregelen zodat er geen sluipverkeer over gaat. Meet het effect van die maatregelen en als dat nog niet genoeg is, stel dan pas de busbaan open voor gemotoriseerd verkeer, met remmende maatregelen op de Distelvlinderlaan nabij Het Krital. Dan kan het verkeer verspreid over meerdere straten door de wijk en doorgaand verkeer kiest de ringweg, aldus dit plan.

Debat
Dit consensusplan wordt onderschreven door bewonerscomité Eikepagelaan, Pro-Zuidbroek, autobedrijven aan de Laan van de Dierenriem, ondernemersvereniging OBAN staat er positief tegenover, een deel van de busbaan-bewoners, bewoners van de Anklaarseweg en comité Sluisoordlaan. Wijkraad Zevenhuizen-Zuidbroek vindt het een goed initiatief, maar staat onafhankelijk ten opzichte van de inhoud.

Donderdagavond vanaf 19.00 uur debatteert de gemeenteraad over het plan voor Zevenhuizen-Zuidbroek.

Binnenkort moet er een besluit worden genomen.