Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Verkeersles voor jonge vluchtelingen in Zwolle

ZWOLLE - Eritrese meisjes die in Zwolle aangehouden worden omdat ze zich niet aan de verkeersregels houden.

Het gebeurt nu nog, maar als het aan scholengemeenschap Landstede ligt, is dit straks verleden tijd. De internationale schakelklas van de onderwijsgroep krijgt vanaf komend schooljaar verkeerslessen aanbieden. Hier wordt vrijdag alvast een voorproefje van gegeven.

Explosieve stijging
Het is nodig ook, want het aantal leerlingen in de internationale schakelklas is het afgelopen jaar explosief gestegen. "We zijn van zeven naar achttien klassen gegaan", zegt docent en coördinator Nona Hully. 'We geven les aan 284 leerlingen op twee locaties, aan de Fuchsiastraat en aan de Rieteweg." De leerlingen komen veelal op de fiets naar school. "We hebben nu in verhouding veel alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Er is bijvoorbeeld een aantal Eritrese meisjes gehuisvest in kleine woongemeenschappen aan de Bisschop Willebrandlaan. Zij zijn al een paar keer door de politie aangehouden omdat ze zich niet aan de verkeersregels hielden, regels die ze niet goed kennen. Een mentor van hen kwam een paar weken geleden op het idee om ze verkeerslessen aan te bieden. En zo is het balletje gaan rollen."

Twee uur les
Hoewel Landstede het project komend seizoen pas echt wil starten, krijgen deze maand ook al ongeveer negentig leerlingen uit vijf klassen verkeersles. Drie klassen volgen vrijdag een theorie- en praktijkles bij Blok Huls, twee klassen volgen op vrijdag 17 juni. Elke klas heeft ongeveer twee uur les. Van te voren wordt op school aandacht besteed aan de verkeersregels. "We gaan kijken hoe het loopt. Als het goed gaat, kunnen we dit vanaf het volgende schooljaar in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle vaker gaan aanbieden. Die gaat de lessen dan aanpassen met veel beeldmateriaal, om het begrijpelijk te maken voor mensen die de taal nog niet goed spreken. Het is belangrijk voor de leerlingen. Alles is zo nieuw voor ze, ook het verkeer."