Volledig scherm
Foto Pim Velthuizen

‘Verongelukte stuntvlieger bij Bussloo had te weinig ervaring’

BUSSLOO - De 24-jarige kunstvlieger die op 19 maart 2014 omkwam bij een crash op de golfbaan bij Bussloo had beter geen onbegrensde ‘vertoningslicentie’ kunnen krijgen. Daarvoor had hij simpelweg te weinig ervaring in de uitvoering van aerobatics vluchten, zo oordeelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over het ongeval. 

Aan de vlieger was een licentie in de categorie ‘Unlimited’ verleend. Daarmee mocht hij alle soorten stuntvluchten maken tot een hoogte van ongeveer zestig meter. Dit is ‘uitzonderlijk’ en kon volgens de Onderzoeksraad gebeuren door de gebrekkige regels rond licentieverlening. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, die de licenties uitgeeft, heeft dit inmiddels erkend en werkt aan striktere regels.

Inspecties
Ook toezichthouder ILenT krijgt een veeg uit de pan van de Onderzoeksraad. De inspectie heeft geen enkele controle uitgeoefend op de zelfstandige ‘luchtvaartvertoningen’ die door de omgekomen vlieger werden georganiseerd. ‘Geen adequaat toezicht’, noemt de Onderzoeksraad dit. Net als de Luchtvaartpolitie eerder komt ook de Onderzoeksraad tot de conclusie dat de oorzaak van het ongeval niet is te achterhalen.

Ongeval
Het toestel is van een hoogte van ruim een kilometer omlaag gedoken en niet meer op tijd uit de duikvlucht gekomen. Onder een hoek van 20 graden heeft het zich in de grond geboord. Daarbij kwam naast de 24-jarige vlieger ook een 26-jarige passagier om het leven. Volgens de Onderzoeksraad was er vrijwel zeker geen sprake van medische problemen bij de piloot of technische gebreken aan het toestel. Ook de weersomstandigheden waren goed