Volledig scherm
© Thinkstock

Veroordeling in 20 jaar oude verkrachtingszaak

ZUTPHEN/APELDOORN - Achttien maanden gevangenisstraf. Dat is de straf die de rechtbank in Zutphen een 42-jarige Zutphenaar oplegt voor verkrachting van een vrouw in Apeldoorn in 1996. De rechters vinden het forensisch bewijs dat de man als de dader aanwijst voldoende betrouwbaar.

Op het lichaam van het slachtoffer is sperma aangetroffen waarvan het DNA overeenkomt met dat van de veroordeelde.

Sperma
Het verhaal van de man dat hij de verkrachting niet heeft gepleegd en dat zijn sperma op een of andere manier in handen is gekomen van de echte dader, gelooft de rechtbank niet. "Deze verklaringen zijn onvolledig, onwaarschijnlijk en niet aannemelijk."

Psychologische gevolgen
De officier van justitie had 24 maanden celstraf geëist. Volgens de rechtbank ondervindt het slachtoffer twintig jaar na dato nog steeds grote psychologische gevolgen van het misdrijf. De rechtbank hield daar bij de strafbepaling rekening mee. Maar ook met het feit dat de man in de afgelopen 20 jaar niet is veroordeeld voor een zelfde soort strafbaar feit. Daarnaast werden voor strafbare feiten als deze ten tijde van de verkrachting minder zware straffen gegeven, ook hier houdt de rechtbank rekening mee.

De man moet het slachtoffer een schadevergoeding van 5.600 euro betalen.

Franse cel
Justitie kwam de verkrachter na al die jaren alsnog op het spoor, omdat hij in een Franse cel belandde in verband met een drugsdeal. Volgens Europese afspraken werd hem daar DNA afgenomen. Dat bleek te matchen met de sporen die twintig jaar geleden werden veiliggesteld na een verkrachting in Apeldoorn.