Volledig scherm
Ga d'r maar aan staan, buiten aan het werk in de huidige tropische warmte. Sebas Stolk uit Assen veegt het zweet maar eens van het voorhoofd. Toch jammer dat die vakantie net voorbij is. foto Frans Paalman

'Verplaats de bouwvak maar naar september'

ZWOLLEHebben ze daarboven soms iets tegen werklui? Je zou het bijna denken nu - na een belabberde bouwvak - opeens de zomer in volle hevigheid losbarst. "Dit is balen!"

Zuchtend zet stratenmaker Bernhard Schreuder uit Kampen zijn schop maar weer eens in de grond. Samen met zijn maat John Velema herstelt hij een stoepje aan de Grote Voort in Zwolle. Het is elf uur 's ochtends, maar de zon schijnt al ongenadig hard op hen neer. Het zweet parelt op hun ontblote bovenlijven.

"Mijn eerste dag na drie en een halve week vakantie in Nederland", zegt Schreuder. "Dit is balen, het valt me zwaar. Het is altijd al lastig opstarten als je drie weken in de ruststand hebt gezeten. Maar deze hitte maakt het extra lastig."

Schreuder is een van de vele werklui in de regio Noord-Nederland voor wie de bouwvak voor een groot deel in het water viel. Dat de weergoden ons meteen in de week daarna tropisch weer voorschotelen is in dat licht op zijn minst cynisch.

"En het is niet voor het eerst hè", zegt Jaap Eefting van het gelijknamige grondverzetbedrijf uit Assen, die samen met Sebas Stolk een electriciteitskabel vervangt aan de Van Wevelinkhovenstraat. "Vorig jaar was het al precies zo. Niet zo erg hoor, want ik zat dik een week te vissen in Zuid-Frankrijk." "Nou, ik dus niet", gromt collega Stolk. "Het was gewoon drie weken Assen. Ach, ik heb best een leuke vakantie gehad hoor. Beetje relaxen, beetje tv-kijken. Enne, tussen de wolken scheen de zon ook nog wel eens hoor."

Werklui blijken sowieso keien in relativeren. "Ik ben blij dat ik in elk geval nog werk heb" of "ik werk liever in dit weer dan in de regen", klinkt het staccato tussen de slokken water door.

"Want dat is zo'n beetje het enige dat je tegen de hitte kunt doen: veel drinken", weet schilder Richard van de Kamp vanaf zijn steiger aan de Thorbeckegracht. "Wat ik drink? Bier natuurlijk! Ha, ha, nee hoor. Vroeger gebeurde dat in de bouw wel, maar nu niet meer. Van alcohol droog je trouwens ook uit. Ik drink water, wel twee à drie liter op een dag."

Iets verderop aan de gracht legt het hoveniersbedrijf van Willem Overweg de laatste loodjes aan opknappen van een achtertuin. "Ach ja, het is niet anders he", klinkt het laconiek. "Het weer heb je niet in de hand. De nazomer is de laatste jaren trouwens altijd prachtig geweest. Misschien moeten ze de bouwvak maar eens verplaatsen naar september of oktober." Hij lacht: "Zul je zien, als je dat doet is het in augustus vast weer topweer!"

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo