Volledig scherm

Vervuiling onder wasserij tot in kelder bordeel in Apeldoorn

APELDOORN - De bodemverontreiniging onder een wasserij aan de Asselsestraat moet van de provincie Gelderland met spoed worden gesaneerd.

Het giftige afvalwater ging via een putje gewoon de grond in, bij een chemische wasserij aan de Asselsestraat. Een halve eeuw later zijn de gevolgen nog steeds meetbaar. Het grondwater is er zo verontreinigd dat met spoed sanering nodig is. De gevolgen zijn tot in het naastgelegen bordeel meetbaar.

Kwaliteitsstomerij De Pauw is niet de eerste stomerij aan de Asselsestraat 95. De huidige eigenaar runt het bedrijf sinds 2000. Zijn voorganger werkte sinds 1973 met een installatie die was voorzien van een lekbak.

PER
Voor die tijd loosde hij het spoelwater gewoon via een gat of een pijp de grond in. De consequentie daarvan is nu duidelijk: de gevaarlijke stof PER zit in een veel te hoge concentratie in het grondwater.

De concentraties PER die een halve eeuw geleden ontstonden onder De Pauw zijn onverantwoord hoog, zo blijkt uit een rapport van de stichting Bosatex (bodemsanering textielreiniging).

De waardes die aan de Asselsestraat zijn gemeten liggen beneden de grens waarbij wordt gesproken van 'humane risico's', stelt de provincie. Zouden ze daarboven liggen en mensen aantoonbaar gevaar lopen, dan zou ook dat een reden om de sanering te verplichten.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
45'+2'
0-0
FeyenoordFEY
away logo