Volledig scherm
Links coffeeshop Power Flower, rechts de woning van de bezwaarmakende buurvrouw. Ze ondervindt onder meer hinder van personeel (rode jas) dat 12 uur per dag voor het pand staat. © Cees Baars

Verzet coffeeshop Power Flower in Apeldoorn weg

APELDOORN - Drie jaar na de omstreden opening van Power Flower begonnen buren opnieuw verzet tegen de coffeeshop. Dat is nu gestaakt.

Ze balen er nog steeds van, maar zien geen mogelijkheid meer om de aanwezigheid van een coffeeshop naast hun deur ongedaan te maken. Omwonenden hebben een bezwaarprocedure tegen een gedoogvergunning voor Power Flower ingetrokken.

Sinds de coffeeshop aan de Arnhemseweg in 2013 zijn komst aankondigde, is er onvrede in de buurt. Omwonenden konden niet begrijpen dat de gemeente meewerkt aan drugsverkoop in een woonbuurt.

Het pand was voor de komst van Power Flower een gewone eengezinswoning. Ze stapten naar de rechter. Die schorste de gedoogvergunning weliswaar voor zes weken, maar dat hield de opening van de coffeeshop uiteindelijk niet tegen.

Kort daarna ontkwamen de eigenaar en zijn vriendin aan de dood toen er brand werd gesticht. De eigenaar werd, slapend boven de zaak, tot zijn opluchting wakker van glasgerinkel; nadat aan de zijkant een ruit was ingegooid.

Doordat naast het pand twee jerrycans werden aangetroffen werd later aangenomen dat het ging om een aanslag op de omstreden coffeeshop.

Meerdere malen boog de rechter zich over de kwestie maar de buren kregen de coffeeshop niet weg. Toen enkele maanden geleden de gemeente een nieuwe gedoogbeschikking verleende aan Power Flower, net als aan de Waterpijp aan de Nieuwstraat trouwens, begon een een buurvrouw opnieuw een bezwaarprocedure.

Haar zaak zou volgende week worden behandeld door de onafhankelijke bezwarencommissie. De zaak is nu alsnog ingetrokken, meldt de gemeente. Ze had ter argumentatie het zelfde rapport bijgevoeld als de vorige keer en die zaak verloor ze.

Dat betekent dat de wietverkoop door Power Flower weer drie jaar door kan gaan.