Volledig scherm
Foto: Frans Paalman

Video | Buitenpianist verwelkomt nieuwe buren

ZWOLLE - Ze waren vanmiddag nauwelijks met hun net gekochte schip teruggekeerd op hun plekje in de gracht of Carien van Hasselt (25) en Andras Schoorl (26) werden al toegezongen door nieuwe buurman De Buitenpianist.

Het jonge stel uit Zutphen kocht het theaterschip waarmee een einde is gekomen aan de slepende verkoopperiode voor de voormalige eigenaren. "Die hebben een huisje gekocht in Boertange", weet Buitenpianist Rik Elings. "Dat is ze gegund."

Geen bezwaar
Van Hasselt en Schoorl lijken wellicht het meest gewilde plekje in de binnenstad te gaan bewonen, maar er zit een 'maar' aan. "Om hier te kunnen wonen is de restrictie dat er ook een cultuur- of horecafunctie op het schip komt te liggen", vertellen ze. "Dat is voor ons nooit een bezwaar geweest, we wilden juist wonen combineren met horeca of cultuur. We gaan hier een kleinschalige horecagelegenheid beginnen, hopelijk in samenwerking met lokale ondernemers, met regionale producenten en we willen cultuurinitiatieven faciliteren." In de loop van 2017 moet een en ander zijn definitieve beslag krijgen.

Buitenpianist
Precies 2 jaar staat de vleugel van Buitenpianist Rik Elings al voor Cultuurschip Thor, langs de gracht, in weer en wind. Reden voor een feestje? "Nou, we hebben het vorig jaar al zo groots aangepakt", vertelt Elings. "Dat kunnen we waarschijnlijk niet evenaren." Om het niet helemaal geruisloos voorbij te laten gaan én omdat Elings en zijn partner Cuun van der Eerden blij zijn met de nieuwe, jonge buren, bracht De Buitenpianist gisteren een welkomstserenade.

Dag 730
"Dit is dag 730 dat we buiten spelen", vertellen ze, terwijl Elings speelt en Van Eerden filmt. "We hadden na dag 100 al gedacht dat de piano het zou hebben begeven, maar hij staat er nog steeds." Het is voor het echtpaar meteen de aftrap van hun culturele seizoen Uurtje Cultuurtje. "We gaan het zesde seizoen in, waarin we bekende en minder bekende muzikanten te gast hebben. En allemaal zonder subsidie."