Volledig scherm
De twee nieuwe elektrische derny's. Foto Matthijs Oppenhuizen

Video | De Adelaar uit Apeldoorn op kop met elektrische derny's

APELDOORN - Geen lawaai en uitlaatgassen meer. De elektrische derny's van wielervereniging De Adelaar in Apeldoorn zoeven over de houten wielerbaan, nagenoeg in stilte.

Met deze twee e-derny's rijdt De Adelaar op kop van het peloton dat de wielerwereld heet. Behalve bij echte topwedstrijden zoals de Olympische Spelen en WK's, worden deze elektrische gangmaakmotors verder nog maar heel weinig gebruikt. Maar De Adelaar kon er eentje aanschaffen en de gemeente betaalde een tweede.

Vanavond zijn ze voor het eerst in gebruik genomen tijdens trainingen van de jeugd in Omnisport. Hoewel vooruitstrevend, zijn de elektrische derny's nog niet perfect. Ze kunnen nog niet hard en ver genoeg om de echte topwielrenners voor te blijven, dus voorlopig worden ze alleen gebruikt bij Keirin- en jeugdwedstrijden. De e-derny's moeten nog verder worden ontwikkeld om sneller en harder te gaan.

Voor de andere wedstrijden waarbij een gangmaakmotor nodig is, wordt voorlopig dus nog de oude vertrouwde, ratelende en pruttelende benzine-derny gebruikt. Maar de eerste ervaringen van De Adelaar met deze elektrische exemplaren waren vanavond erg goed.

Volledig scherm
De klassieke derny die dus ook nog wordt gebruikt. Foto Matthijs Oppenhuizen