Volledig scherm

VIDEO | Een kick van galmen in een Zwolse kerk

ZWOLLE - ,,Er komen endorfinen vrij, het geeft je een kick, een gevoel van geluk." Jolanda Mulder weet al lang hoe lekker het is om vocaal aan de slag te gaan met de echoënde akoestiek van een kerk. Ze wil dat galmplezier dolgraag delen met anderen. Het gelegenheidskoortje GewoonLekkerGalmen heeft, met ongeveer 18 mensen, woensdagavond het spits afgebeten in de kerk van het Dominicanenklooster in Zwolle. En dat is pas het begin.

Het gaat wat ver om het een fetish te noemen, maar een guilty pleasure is het toch zeker wel. ,,Overal waar het galmt kan ik het niet laten om even mijn stem te gebruiken. Ik zing sowieso al mijn hele leven overal, in de douche in de auto. Maar als ik onder een viaduct door fiets kan ik het helemaal niet laten. Ga maar eens een ochtendje bij zo'n viaduct staan. Dan geef ik je op een briefje dat veel meer mensen daar even roepen, fluiten of zingen."

Mulder legt uit: ,,Galmen is trouwens niet hetzelfde als zingen in een koor. Daarbij volg je het vaste patroon van een lied, terwijl het de bedoeling is dat je jezelf juist laat gaan en jezelf laat zien. Mensen zijn vaak zo geremd. Het is heel Hollands om te zeggen: 'hou je in' of 'beheers je'. Terwijl het juist zo bevrijdend is om je remmen even los te laten."

Volgens Mulder, werkzaam als drama-therapeute, heeft galmen zelfs een therapeutische werking. ,,Maar zo diep wil ik nu niet gaan. Dan wordt het misschien te vaag. Ik wil met GewoonLekkerGalmen laten zien hoe moeiteloos zingen is, hoe eenvoudig meerstemmigheid is, hoe er zonder oefening en tekst toch heel veel te zingen is, hoe snel je je verbindt met anderen door te zingen en dat iedereen kan zingen. Als ik droom, en waarom zou ik niet mogen dromen, dan wil ik uiteindelijk mijn eigen kerk waar iedereen naar hartelust kan komen galmen."

In de tussentijd wil ze met GewoonLekkerGalmen zoveel mogelijk kerken in de omgeving testen op de 'galmbestendigheid'. Maar ze heeft ook al gemerkt dat niet iedereen haar met open armen staat op te vangen. ,,Een kerk is toch een religieuze, gewijde plek. Zomaar, zonder intentie, wat gaan galmen stuit mensen blijkbaar toch tegen de borst. Om die reden onderdruk ik de neiging om te galmen ook altijd als ik ergens in den vreemde een kerk bezoek. Maar galmen zou ook in een trappenhuis kunnen of iets dergelijks. Wie een goed idee heeft kan zich bij mij melden."

Opgeven voor GewoonLekkerGalmen kan via www.eennieuwekijk.nu