Volledig scherm
Rolinka op jacht naar Pokémons in de Diezerstraat in Zwolle. Foto: Frans Paalman

Video | Een zeldzame Pokémon zul je in Zwolle niet snel vinden

ZWOLLE - In de Diezerstraat in Zwolle wemelt het van de Pokémon. Fantasiediertjes die je kunt zien en vangen met de nieuwe app Pokémon GO. Het spel is een gigantische hype.

,,Als je hier ‘s avonds rondloopt zie je overal groepjes spelen. Ik pik ze er zo uit.” Sinds woensdag loopt Rolinka Neelis (20) elke avond door de stad om de poppetjes te vangen. Drie tot vier uur lang trekt ze met haar vrienden erop uit, op zoek naar Pokémon. Op de app zie je waar de Pokémon te vinden zijn. Blauwe doosjes dansen licht op en neer boven het stratenplan van Zwolle. ,,Dat zijn Pokestops.” zegt Rolinka. „Daar kan je eieren halen, of Pokeballs.” De eieren zorgen voor nieuwe Pokémon in je verzameling, de Pokeballs gebruik je om de Pokémon op straat te vangen.


Niet zeldzaam
Zeldzame Pokémon zul je in de binnenstad niet snel vinden. Bij het water vind je de waterpokémon. En bij de brandweer vuurpokémon. De Zubat, een vleermuisachtig beestje en een van de nachtpokémon, komt pas ‘s avonds tevoorschijn.

Voor Arjan Maris (27)uit Apeldoorn is het vooral jeugdsentiment. Als jonge jongen keek hij naar de animatieserie waarop het spel is gebaseerd. Verslavend kan het wel zijn. ,,Ik ben al een avond tot 01.00 uur ‘s nachts op pad geweest. En als ik boodschappen ga doen, zet ik Pokemon wel even aan onderweg.”

De app Pokémon Go is de sensatie van de zomer 2016. Maar hoe werkt die app precies? Hoe ziet het er op straat uit? Samen met fan Rolinka vingen wij een paar Rattata's en Spearows. Interview: Laura Cuijpers Montage: Harmke de Vries