Volledig scherm
Jeroen en Marleen Brouwer (voorgrond) in de weer met ‘hun’ Green Egg. © Frans Paalman

Video | Race door regio voor ‘Hillbilly’ kookwedstrijd van Jonnie Boer

ZWOLLE - Het klinkt als een veredelde barbecuewedstrijd: Hillbilly Cooking Contest. Maar voor de deelnemers was het gisteren dé manier om hun kwaliteiten aan te laten zien. „Dit is het echte werk”, zegt professioneel kok Jeroen Brouwer.

Hillbilly Cooking Contest is een onderdeel van Chef’s Revolution, het tweedaagse culinaire evenement van de Librije. De deelnemende chefs moeten kriskras door de regio om de mooiste regionale producten te verzamelen. Aan de hand van landkaarten met een selectie van de leveranciers van de Librije moeten ze de regio door om producten te halen. Ook nemen ze twee producten uit hun eigen regio mee. Terug in Zwolle moeten ze met al die producten een voor- en een hoofdgerecht maken.

Drentse turf
Jeroen en Marleen Brouwer, van herberg de Loohoeve uit het Drentse Schoonlo, hebben – hoe kan het ook anders – Drentse turf meegenomen om kooieend en beekforel op te roken. Ook hebben ze knolselderij bij zich uit de tuin van hun buurman. Volgens Jeroen is de kookwedstrijd ‘het echte werk’. „Bij andere wedstrijden nemen mensen vaak producten mee die ze stiekem al van tevoren hebben bewerkt. Hier kan dat niet. Dat maakt het veel puurder”, leggen ze zondagmiddag uit, vlak voordat ze in hun auto stappen om hun producten op te halen.

Kooieend
In hoog tempo rijden de Brouwers eerst naar Belt-Schutsloot, waar de kooieend wordt opgepikt. Geen tijd te verliezen, snel door naar Hattem om de beekforel op te halen. Die moet Jeroen eerst nog wel uit de vijver vissen én doodslaan. Dat vangen, is het probleem niet: binnen notime hangt de forel aan de haak. Het doodslaan vergt meer daadkracht: hij slaat ze met een knuppel op de kop - forellen mogen dan zacht van smaak zijn, het blijken taaie beesten.

Daarna Dalfsen. Nadat de kruiden zijn opgepikt, dringt de tijd, want om vier uur moeten de deelnemers weer terug zijn in Librije’s atelier om ‘technisch’ te koken. Dat houdt in dat de chefs voorbereidingen mogen treffen voor het ‘echte’ koken, zoals bijvoorbeeld sauzen maken. Een dag later laten de chefs zien wat ze kunnen, tijdens de ‘cook off’ met de producten die ze zondag opgehaald hebben. Er wordt gekookt op ‘big Green Eggs’, een ei-vormige barbecue-oven waarmee je de temperatuur veel preciezer kunt bepalen.

Meliefste
Dit gebeurt onder toeziend oog van de jury, bestaande uit Jonnie Boer, journalist Mac van Dinther en chef-kok Gert de Mangeleer. De jury beoordeelt de gerechten van de koks van het Zeeuwse restaurant Meliefste als het best. „Zij kookten het stabielst en het mooist”, zegt Jonnie Boer. En de Brouwers? Geen eerste plaats. Jeroen: „Maar de jury vond het wel lekker.”

zes chefs racen door de regio tijdens de HIllbilly Cooking Contest, die werd georganiseerd door meesterkok Jonnie Boer.