Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Video | Zwollenaren zonnen vanaf dit weekend op het Stränd

ZWOLLE - Parijs, Londen, Berlijn en Kopenhagen. Een handjevol steden waar Zwolle zich vanaf dit weekend bij kan aansluiten. Met een heus stadsstrand dat dit weekend voor het eerst opent, doet Zwolle mee met de groten. Waar de zon weg blijft, betrekken de eerste bezoekers het strand aan de Pannenkoekendijk.

“We hopen dat het droog blijft, maar dat moet goed komen”, aldus Emmely le Fevee, een van de initiatiefnemers. Te midden van barbecues, de dj en de bar, kijkt ze vanaf het zand naar de donkere wolken achter de Peperbus. “Anders moeten we paraplu’s uitdelen”, zegt de blondine die zich speciaal voor de gelegenheid zomers heeft aangekleed.

Keukentafel
Stränd ontstond aan de keukentafel van Le Fevee. Samen met een paar vrienden kwam een stadsstrand ter sprake. Enkele horecaondernemers en Gooitske Zijlstra – bekend als aanjager van allerlei creatieve projecten in Zwolle – sloten zich bij het idee aan. Dat leidde tot een vergunningsaanvraag bij de gemeente. Le Fevee sloeg spijkers met koppen: “Nu, twee maanden later, is het strand er al.”

Dat komt ook door de hulp van studenten van het tegenoverliggende Talentenplein. “De bewoners van het studentencomplex waren enthousiast en hebben ook geholpen met de realisatie. Zij zijn nu de zogenoemde strandwachters van Stränd.”

Uitspraak
Stränd moet worden uitgesproken met een Engelse toon: ‘strend’. “Aan diezelfde keukentafel waar het idee is ontstaan, versprak ik mij per ongeluk. We vonden strend eigenlijk wel cool klinken. Die puntjes op de ‘a’ zijn voor de vormgeving. Dat is gewoon mooi”, aldus de trotse Le Fevee.

Tot eind augustus kunnen bezoekers op het strand terecht, van vrijdagmiddag tot zondagavond.

Deventer
Ook Deventer heeft plannen voor een stadsstrand liggen. De stad wil in april 2017 haar stadsstrand openen.

Weten wie er vanavond optreed in Zwolle? Kijk de video!

Muziek: Beach Party - Islandesque van Kevin MacLeod is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Bron: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100613 Artiest: http://incompetech.com/