Volledig scherm
© Thinkstock

Vieze en schone auto in centrum Zwolle gelijk

ZWOLLE - Of je nu een 'schone' of 'vieze' auto hebt, de toegangsprijs tot de Zwolse binnenstad blijft gelijk. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het niet mogelijk is auto's met uitstoot van veel schadelijke stoffen financieel te straffen.

Er komt dus geen tariefdifferentiatie voor de pakweg 435 voertuigen die nu gebruik maken van het zogenaamde pollersysteem (paaltjes die in en uit de grond gaan).

Een raadsmeerderheid, aangevoerd door GroenLinks en ChristenUnie, sommeerde burgemeester en wethouders te onderzoeken of er verschillende tarieven ingevoerd kunnen worden voor het pollerabonnement. De prijs zou gekoppeld moeten worden aan de vervuiling die een voertuig veroorzaakt. "Ik vind het een interessant idee", zei wethouder Filip van As afgelopen najaar. Het college van B en W moet de meeste fracties (alleen Swollwacht, VVD en CDA stemden tegen) nu toch teleurstellen. "Wettelijk gezien is het helaas niet mogelijk. Uitgangspunt bij het bepalen van de leges is dat de hoogte gelijk is aan de kosten. Daarnaast geldt het gelijkheidsbeginsel. In dit geval zijn de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden voor iedere aanvraag gelijk, ongeacht het type motor van het voertuig." Ook een subsidie voor schone rijders zit er niet in. Volgens burgemeester en wethouders brengt zo'n regeling te veel administratieve rompslomp met zich mee.

Waar deze conclusie een teleurstelling is voor veel politici, kent die ook 'winnaars'. Zo liet een woordvoerder van de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle eerder al weten de 'vieze autoboete' een geniepige belasting te vinden. Vooral hulpdiensten, verloskundigen, huisartsen, taxibedrijven en enkele bewoners hebben een abonnement op het pollersysteem. Zij betalen eenmalig 104,80 euro (voor een transponder) of 52,85 euro (pasje) om de pollers te laten zakken als ze er met hun voertuig voor staan. Na aanschaf kost jaarlijkse verlenging 21,30 euro. Nu, en in de toekomst dus ook.