Volledig scherm
© EPA

Vijf vragen over Zwolse COC-avond voor transgenders

ZWOLLE - COC Zwolle houdt vanavond de tweede editie van Club-T: een avond speciaal voor transgenders. Tussen 17.00 en 21.00 uur opent Club Liquid de deuren enkel voor transmannen en - vrouwen, vertelt Heleen Rompelman, zelf transvrouw en bestuurslid van het COC.

Zitten Zwolse transgenders eigenlijk wel te wachten op zo'n avond?
"Bij het COC is voornamelijk aandacht voor homo's en lesbienne's, maar sneeuwen transgenders een beetje onder. Ikzelf ken al zes transgenders uit Zwolle en omgeving. Op de eerste editie van Club-T kwamen 13 mensen af, da's best veel. Er is dus wel 'vraag' naar, zeg maar. Bij het COC kennen we nog wel meer transgenders uit de stad en de regio en we hebben vast nog niet iedereen in beeld."

Dus de avond is voornamelijk bedoeld om deze groep 'uit de kast te trekken'?
"Morgenavond is pas de tweede editie, maar ik hoop dat we deze groep hier ook mee gaan bereiken. Het is een moeilijke stap om transgender te worden en daarvoor uit te komen. Maar gezien de opkomst en de reacties die we kregen op de vorige editie, kan je wel zeggen dat er 'vraag' is naar deze avond. Het is de bedoeling om mensen echt over de streep te trekken."

Hoe gaat de avond er precies uit zien?
"Het wordt een informatieve avond, maar ook een gezellige kroegavond: niet alleen maar janken, maar ook dansen, drinken en gezelligheid opzoeken met gelijkgestemden. De tent wordt gesloten voor anderen, dus het is echt een 'veilige haven' waar transgenders volledig zichzelf kunnen zijn. Als mensen vragen of problemen hebben, kunnen ze bij mij, mijn collega's of bij elkaar terecht. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang voor zo'n operatie. Maar ook de nazorg is een belangrijk thema, daar zijn veel vragen over. En hoe vertel je het je vrienden, familie of werkgever? Die vragen beantwoorden we."

Wat voor problemen ervaart u als transvrouw zoal?
"Mensen schreeuwen ons soms na op straat, omdat we niet in het algemeen geaccepteerde wereldbeeld passen. Ik heb 15 jaar geleden een complete operatie ondergaan. Soms bel ik met instanties en zeg ik: 'Met mevrouw Rompelman', en reageert iemand met: 'Hallo meneer'. Het went, maar het blijft irritant. Of dat mensen staan te giechelen in de trein. Het moet niet om de sekse gaan: een mens is gewoon een mens."

Stellen Zwollenaren zich tolerant op ten opzichte van vervrouwde mannen en vermannelijkte vrouwen?
"Gemeente Zwolle wil graag een goede thuisstad zijn voor de LGBT-community, kijk naar zo'n Loveboat die meevaart op de gaypride. Maar of mensen tolerant zijn, ligt aan henzelf. Het moet mensen niets uitmaken, want het maakt het voor hen toch niet anders? Nu Club Liquid gaat sluiten, zoeken we wel een nieuwe locatie want Club-T gaat verder. We hopen dat de Zwolse horeca een beetje met ons meedenkt."

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
43'
0-0
FeyenoordFEY
away logo