Volledig scherm
De renovatie van twee van de vier flats aan de Dollard ligt stil doordat vleermuizen in de kopgevels zijn aangetroffen. Foto Frans Paalman

'Vleermuisalarm' Zwolse flats opgeheven

ZWOLLE - Woningstichting SWZ kan weer verder met de renovatie van de flats aan de Dollard en de Haringvliet, in de wijk Aa-landen. Het werk aan de gevels lag stil omdat er mogelijk vleermuizen in de spouwmuren van de flats zaten.

De vleermuisplekken mogen alleen verstoord worden als er een ontheffing is verleend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. SWZ meldt nu dat intensief overleg met deze instantie ertoe heeft geleid dat er alsnog een ontheffing onder voorwaarde is verleend. Hierdoor kunnen vier gevels nog dit jaar worden uitgevoerd en de overige vier gevels waarschijnlijk in het voorjaar van 2017.

Buiten sluiten
De eerste vier gevels worden voor 1 augustus volledig in de steigers met doeken gezet. Als de werkzaamheden niet helemaal klaar zijn, worden alle openingen in de spouwmuur waar vleermuizen komen dichtgezet. Dit moet voor 1 augustus gedaan zijn omdat vleermuizen daarna weer winterverblijven gaan zoeken. Als er opnieuw vleermuizen in de spouwmuur zitten, mag er niet meer gewerkt worden.

In een gevel aan de Haringvliet worden twee extra vleermuiskasten geplaatst. In de winter wordt bekeken of deze gebruikt worden.