Volledig scherm
© Frans Paalman

Vluchtelingenfoto's van station Zwolle naar Windesheim

ZWOLLE - Op de route van het NS-station naar de campus van Windesheim exposeert de Spaanse fotojournalist en Pulitzerprijs-winnaar Javier Bauluz van 2 tot en met 16 september zijn laatste werk. Bauluz reisde met vluchtelingen mee van Griekenland naar Duitsland.

De zestig foto's van Bauluz geven een indringend beeld van de dagelijkse realiteit van de vluchtelingen. Of zoals hij het zelf verwoordt: "Ik zie mijn foto's als een mobiel raam dat mensen de wereld laat zien."

De fotojournalist volgde mensen die de Middellandse zee overstaken en in aanraking kwamen met vreemdelingenhaat en verlies. Hun enige doel: in vrijheid een veilig, nieuw leven kunnen starten. Bauluz: "Vluchtelingen een probleem? Noem deze toestroom maar gerust een exodus. Ik heb dingen gezien die simpelweg mensonterend zijn. Mijn foto's zijn getuigen van de dagelijkse realiteit en geven hopelijk een humaner beeld van de vluchtelingen."

Route
Vrijdag 2 september exposeert Bauluz in samenwerking met Windesheim zijn werken in de stad en op de campus van Windesheim. De fototentoonstelling is gratis toegankelijk en start achter het NS-station op het Lübeckplein in Zwolle, gaat van daar richting het Hanzeplein en loopt door tot op de Windesheimcampus. Gratis routeboekjes zijn vanaf 2 september verkrijgbaar op verschillende informatiepunten:

het informatiecentrum op het NS station van Zwolle; de Grote Kerk in het centrum van Zwolle (Grote Markt 18); de centrale receptie van Windesheim (Campus 2).

Zaterdag 3 september: Kijk elkaar in de ogen: Samen met Amnesty International wordt een bijeenkomst georganiseerd om bewoners van Zwolle en vluchtelingen met elkaar in contact te brengen. Ook Javier Bauluz is hierbij aanwezig. In een ruimte kunnen mensen tegenover elkaar zitten om elkaar in de ogen te kijken, te leren kennen en elkaar vragen te stellen. Ook wordt er gezamenlijk gekookt. 15.00 uur tot 17.00 uur, kantine van het Hanz gebouw (Hanzeplein 1127, Zwolle)

Zondag 4 september: Interreligieuze bijeenkomst: Alle mensen hebben een verhaal. We hebben het verlangen om elkaar als mensen te (blijven) zien en ook de waarde in elk individu. Tijdens deze bijeenkomst gaan aanhangers van verschillende religies met elkaar in gesprek over de vluchtelingencrisis en de effecten die deze heeft op mensen. 12.00 uur tot 13.00 uur, X-gebouw van Windesheim

Dinsdag 6 september: De Dialoogtafel: Open dialoog over de vluchtelingenstroom richting Europa, wat dit voor deze mensen heeft betekend en de impact die dit heeft op onze maatschappij. Deelnemers zijn onder andere Jan Willem Meinsma (College van Bestuur van Windesheim) en fotojournalist Javier Bauluz. Tussen 11.00 en 13.00 uur, X-gebouw van Windesheim (locatie X1, achter het Mediacafé)

Volledig scherm
Een van de foto's van Pulitzerprijs-winnaar Javier Bauluz © Javier Bauluz
Volledig scherm
Een van de foto's van Pulitzerprijs-winnaar Javier Bauluz © Javier Bauluz