Volledig scherm

Voedselbank kan huur niet betalen

ZWOLLE - De Voedselbank Zwolle en omstreken heeft de gemeente om financiële steun gevraagd. De organisatie moet vertrekken uit het huidige pand aan de Westerlaan en vreest een sterke stijging van de huisvestingskosten. Een maandenlange zoektocht naar een gebouw met een lage huurprijs bleek tevergeefs.

Er is nu een leegstaand bedrijfspand op De Marslanden in beeld maar de Voedselbank kan de huur van tienduizenden euro's per jaar niet opbrengen. De organisatie draait alleen op giften. "Bij de gemeente ligt nu het verzoek om structurele ondersteuning. Alleen redden we het absoluut niet", zegt bestuurslid Frits Dilling van de Voedselbank.

Nomaden
De Voedselbank trok de afgelopen jaren van het ene naar het andere tijdelijke onderkomen in Zwolle. Nu heeft de Voedselbank in het voormalige postsorteercentrum aan de Westerlaan een hal voor de opslag en uitgifte van voedsel, maar daarvoor moet wel huur worden betaald. Het leidde ertoe dat de Voedselbank afgelopen jaar met een verlies afsloot. En vorig jaar bleek dat ook deze locatie binnenkort niet langer beschikbaar is. De eigenaar van het complex wil het opknappen en commercieel verhuren.

Anoniem
Het vinden van een nieuwe plek die aan alle eisen voldoet is lastig. De Voedselbank wil het liefst op een anonieme plek zitten om de privacy van de klanten te waarborgen. Door de almaar scherpere voedselveiligheidseisen komt niet elk bedrijfspand in aanmerking. De Voedselbank heeft goede hoop op de medewerking van de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente wil inhoudelijk niet ingaan op het verzoek. "We zijn nog in gesprek met de Voedselbank."

In Zwolle maken zo'n driehonderd klanten (dat kunnen alleenstaanden zijn, maar ook samenwonenden en gezinnen) gebruik van de Voedselbank. 

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
NAC BredaNAC
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
20:45
sc HeerenveenHEE
away logo