Volledig scherm
Een volle zaal luistert naar oud-topschaatser Ard Schenk.

Vol Orpheus voor Het Fitte Brein met Ard Schenk, Erik Scherder en Dick Swaab

APELDOORN - Liefst 1300 mensen hingen vanmiddag (zaterdag) in schouwburg Orpheus in Apeldoorn aan de lippen van oud-topschaatser Ard Schenk en hersenonderzoekers Erik Scherder (bekend van De Wereld Draait Door) en Dick Swaab.

De drie geven lezingen door heel het land onder de noemer Het Fitte Brein. De kern van hun boodschap is dat door gezond te leven en zeker genoeg te bewegen mensen gezonder ouder worden. Genoeg bewegen en continu de hersenen prikkelen - bijvoorbeeld door denksporten of regelmatig nieuwe dingen te doen - zorgt er volgens hen voor dat het lichaam en de hersenen langer gezond blijven. Daardoor kunnen ziekten als Alzheimer bij veel mensen jaren langer dan gemiddeld een ver van hun bed-show blijven.

Het was in drie jaar tijd de vijftiende keer dat Het Fitte Brein werd gehouden, maar nergens anders in het land waren er zoveel bezoekers op afgekomen als vanmiddag in Apeldoorn. De schouwburg zat vol tot op de laatste stoel.

Het programma duurde een paar uur, maar de toeschouwers luisterden van begin tot eind met volle belangstelling naar de sprekers.

Indruk maakte ook Willem Philipsen. Hij was gitarist, speelde onder meer voor Postmen en Anouk, stond op festivals als Lowlands, maar raakte op zijn 23e door een herseninfarct - deels veroorzaakt door een ongezonde levensstijl - verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam. Een groot deel van zijn rechter hersenhelft functioneert niet meer en via een lang revalidatieproces heeft hij weer een nieuw leven opgebouwd.

Het Fitte Brein naar Apeldoorn halen was een initiatief van afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland, Zilveren Kruis, De Zorgmensen en Gelre ziekenhuizen. Het evenement werd verder gesteund door de Edwin van der Sar Foundation, Alzheimer Nederland en de Hersenstichting.