Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Voldoende Overijsselse statushouders kregen huis

ZWOLLE - Overijssel heeft in de eerste helft van 2016 voldoende statushouders gehuisvest om te voldoen aan de taakstelling. Dat meldt de provincie Overijssel.

Gemeenten in Overijssel moesten 1294 statushouders huisvesten. Op dit moment heeft Overijssel op basis van cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ruim 1344 (104%) statushouders voorzien van een woning. Die cijfers zijn bekendgemaakt bij de werkconferentie 'Wonen' die vandaag in Zwolle is gehouden.

Opgave te groot
Gedeputeerde Monique van Haaf: "Het is een enorm grote prestatie die gemeenten hebben geleverd. Dat geeft blijk van veel inzet. Sommige gemeenten gaan de taakstelling over de eerste helft van 2016 niet halen. Voor hen blijkt de opgave te groot".

Druk
Landelijk moeten meer dan 20.000 statushouders nog gehuisvest worden. Om de druk bij de AZC's weg te halen zijn volgens het COA nog veel woningen nodig. De druk op de gemeenten om oplossingen te vinden blijft daarom groot.

Sparren
Gemeenten blijven bezig met plannen voor woonoplossingen in de sociale huursector voor statushouders en spoedzoekers. Ook andere partijen, zoals bouwers en corporaties hebben ideeën over oplossingen. De provincie Overijssel geeft deze partijen de gelegenheid de kennis en goede voorbeelden te delen, zoals tijdens de werkconferentie 'Wonen'.

Achtergrond
Gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers met een verblijfsstatus, de zogenaamde 'statushouders', te huisvesten. Het Rijk legt hiervoor elke 6 maanden een taakstelling op. De hoge asielinstroom heeft tot gevolg dat de opgave voor gemeenten fors is. Het COA registreert de gehuisveste statushouders. In de registratietermijn zit een kleine vertraging, dit betekent dat er mogelijk meer statushouders zijn gehuisvest.