Volledig scherm
Het ijsbeeldenfestival in Zwolle. Foto: Sander Lindenburg

Volgt Winterworld het IJsbeeldenfestival op in Zwolle?

ZWOLLE - ‘Winterworld’ heet het evenement dat organisator Freddy Scheffer uit Haaksbergen samen met horecaondernemer Hendrik Karabagias uit Zwolle in ieder geval de komende drie jaar wil houden in het centrum van Zwolle. Met ijsbaan en kerstman

Het evenement haakt volgens de initiatiefnemers aan bij de ambitie van de gemeente Zwolle, de Zwolse horeca en binnenstadondernemers om de leemte na het aangekondigde vertrek van het IJsbeeldenfestival in te vullen.

Arrenslee
„Een grote ijsbaan op het Rodetorenplein, een carrousel, het Huis van de Kerstman op de Grote Markt en een arrenslee”, somt Scheffer een deel van hun plannen op. Die ijsbaan zou er in oktober moeten liggen en blijft dan 2,5 maand staan, is de opzet.

„Freddy Scheffer mikt op tachtigduizend bezoekers”, zegt Karabagias. „Ik vind dat nog aan de lage kant. Als we hier de komende drie jaar met zijn allen vorm aan gaan geven, komen er een paar honderdduizend bezoekers naar Zwolle. Kijk maar naar Elburg met Kerst in de Vesting en Deventer met het Dickens Festijn. Dit is heel reëel, Zwolle zit in een positieve flow na Koningsdag, de komst van Primark en Zara. Dat momentum moeten we nu pakken.”

Beleving
De Twentse ondernemer was eerder betrokken bij Winterland in Hoofddorp. „Dat was een concept dat meer richting kermis neigde”, zegt Scheffer. „Het is de bedoeling om van Winterworld meer beleving te maken.”

Daarmee denkt hij ook een goede vervanger voor het IJsbeeldenfestival te zijn. „Dat was prachtig en een enorme publiekstrekker voor Zwolle, maar wel meer gericht op ‘kijken’. Ik wil meer de mogelijkheid geven om te ‘doen’.”