Volledig scherm
Willem Jebbink is de advocaat van Volkert van der Graaf. © anp

Volkert van der G. eist vervolging reclassering

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, wil via de rechter het Openbaar Ministerie dwingen zijn aangifte tegen de Reclassering Nederland in behandeling te nemen. Dat heeft zijn advocaat Willem Jebbink laten weten.

Van der G. deed vorig jaar september aangifte tegen de reclassering en een van de medewerkers voor smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht, omdat zij aan diverse media informatie over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der G. hadden gegeven.

,,Ik heb namens mijn cliënt aangifte gedaan bij hoofdofficier van justitie in Arnhem. Die heeft daarop na bijna een jaar nooit inhoudelijk gereageerd, ondanks herhaalde herinneringen. Ik acht het onbehoorlijk dat het Openbaar Ministerie zo laks met deze serieuze aanklacht omgaat'', aldus Jebbink.

Met de reclassering heeft Van der G. ook nog een zaak in hoger beroep lopen omdat hij het er niet mee eens is dat hij bij zijn verplichte gesprekken informatie aan die dienst moet blijven verstrekken en antwoord moet geven op vragen die aan hem worden gesteld.

Extra begeleiding
Van der G., zou nog altijd te weinig los laten tijdens die gesprekken. Daardoor is het volgens het OM niet goed duidelijk wat hij doet, hoe het met hem gaat en of misschien extra begeleiding nodig is. 

De rechtbank besliste eerder dat Van der G. informatie moet verstrekken tijdens de zogenoemde meldplichtgesprekken. Maar Van der G. is het daar niet mee eens. Hij stelt dat hij zich strikt genomen gewoon aan de meldplicht houdt.

Vrije voeten
Volgens het OM is de informatie belangrijk, onder meer om in te kunnen inschatten of Van der G. niet opnieuw in de fout dreigt te gaan. Deskundigen hebben gerapporteerd dat de kans dat hij een vergelijkbaar misdrijf zal plegen niet groot is, maar stelden ook vast dat hij niet open is over zichzelf.

Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het mediapark in Hilversum dood. Eerder al vocht van de G. met succes het dragen van een enkelband aan.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© epa