Volledig scherm
© anp

Volkert van der G. hoeft geen verdere psychische begeleiding

APELDOORN - Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft geen verdere psychische begeleiding. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

Van der G. spande een procedure aan om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Volgens het hof is de psychiater van mening dat ,,verdere psychische begeleiding niet zinvol is''. Wel moet Van der G. blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarden. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclassering.

In februari oordeelde de rechtbank in een kort geding dat Van der G. niet langer verplicht psychologische behandelingen of begeleiding hoeft te ondergaan. Het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep, maar is vandaag door de rechter niet in het gelijk gesteld.

Vrijgekomen
Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het mediapark in Hilversum dood. Eerder al vocht van de G. met succes het dragen van een enkelband aan.

Volledig scherm
© anp