Volledig scherm
Nederlanders genieten van het tropische zomerweer op het strand © ANP

Volop zomer in Nederland: hitterecords en kerstversiering

Het is volop zomer in Nederland. Vandaag, morgen en donderdag worden we nog getrakteerd op zomerse temperaturen. Daarna is het gedaan met de pret. Regen en koudere temperaturen verdrijven het zonnige zomerweer uit Nederland. Volgens weerman Martijn Groote uit Sibculo is dat maar voor korte duur. Na aankomend weekend kunnen we ons weer opmaken voor een kleine nazomer.

Tot nu toe doet de maand september het beter dan een jaar geleden. Toen kende de maand waarin iedereen weer naar school gaat of moet werken maar twee warme dagen. Op deze dagen werd het 20 graden of warmer.

Uitzonderlijk, noemt weerman Martijn Groote uit Sibculo het. ,,Ik ben pas 19 jaar, maar ik heb dit in mijn leven nog nooit gezien. Vorig jaar was het 17 graden en hadden we een winterjas aan.'' Groote is officieel geen weerman, maar het weer is wel zijn hobby. Elk weekend heeft hij op 3FM bij Sander Hoogendoorn een weerblokje.  

Warmste septemberdag
Hoewel het de afgelopen dagen warmer dan normaal is, zijn er nog geen hitterecords gesneuveld. Even leek het er op dat gister de warmste 12 september ooit zou worden. Het record op 12 september stamt uit 1919: toen werd het 29,3 graden.In de Bilt werd het gister helaas maximaal 28,2 graden. Vandaag sneuvelt wel een record: nooit eerder was het zo warm op 13 september als vandaag.

Ook is er nog twijfel of überhaupt het record van de warmste septemberdag ooit wordt verbroken. Op 5 september 1919 werd 32,6 graden. Of september 2016 de warmste septembermaand ooit wordt, sinds de metingen, is nog afwachten. 

Weerman Groote heeft er vertrouwen in dat vandaag, morgen of donderdag meer records gaan sneuvelen, vertelt hij enthousiast. ,,De temperatuur stijgt sowieso boven de 30 graden. Ik word blij van zulk extreem weer.'' 

Kerstversiering
Terwijl de zon in Nederland nog schijnt, de herfst nog moet komen, maakt Tuinland in Zwolle zich al op voor de winter.

In de week van 22 augustus begon het tuincentrum met het opbouwen van de kerstversiering. Moeten wij dan ook onze herfstkleding na donderdag definitief uit de dozen halen?

,,Nee'', zegt Groote. ,,Dit weekend kunnen we regen en onweersbuien verwachten. In de loop van volgende week verschijnt de zon weer en kunnen we een nazomer verwachten. Temperaturen liggen dan rond de 25 graden.'' Een garantie voor de nazomer, geeft Groote niet. ,,Die voorspelling kan ook omslaan naar herfstweer. Je weet het nooit met het weer.''